'RAZGOVORI S BANKAMA SE VODE'

ZBOG SITUACIJE U ULJANIKU NA NAPLATU STIGLO 48 MILIJUNA EURA DRŽAVNIH JAMSTAVA Državi nadalje prijeti naplata jamstava u iznosu od pola milijarde

 Goran Šebelić / CROPIX

Trenutna situacija u pulskom brodogradilištu Uljanik dovela je do toga da država Hrvatska mora platiti dio jamstava koja je dala brodogradilištu, piše Dnevnik.hr.

Naplatu dijela jamstava pokrenula je mađarska OTP banka i ona iznose 48 milijuna eura. Državi nadalje prijeti naplata jamstava u iznosu od čak 500 milijuna eura.

Prva sljedeća su na redu jamstva zbog nedavno otkazanih gradnji brodova.

"Hrvatska poštanska banka u ovom trenutku se nije odlučila na takav korak. Što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a u ovom trenutku su teške negdje oko 70-ak milijuna eura. To ćemo vidjeti u prvim danima sljedećega tjedna", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Vodimo razgovore s bankama po tom pitanju, ali kakvi god razgovori bili, oni jesu konstruktivni, u konačnici banke su posudile novce i za to imaju instrument osiguranja, a to je državno jamstvo", pojasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:47