Praktički da nema recepta na TikToku u koji, u nekom trenutku, neće ubaciti i malo konzervirane tune, no malo njih će obratiti pažnju na to koju su točno vrstu proizvoda odabrali, osim što će eventualno razlikovati komadiće i komade tune od steaka odnosno konzerviranog fileta.
Ipak, tuna je kao maslinovo ulje ili grčki jogurt - postoji cijeli niz detalja na ambalaži koji mogu biti presudni za kupovinu, a Velika škrtica napravila je detaljan vodič uz pomoć kojega ćete otkriti sve trikove za kupovinu idealne konzerve.
Ovdje pogledajte video:
Ono prvo što treba potražiti jest vrsta tune koja je specificirana na svakoj ambalaži.
Blaži ili jači riblji okus
Njih ima jako puno, ali u većini konzerva na domaćim policama pronaći ćete prugastu ili žutoperajnu tunu.
Ova druga nosi latinski naziv Thunnus albacares, svjetloroze je boje i blažeg okusa, ali obično malo skuplja od prugaste tune koju možete prepoznati po nazivu Katsuwonus pelamis.
Prugaste tune ima najviše na tržištu, ona je jačeg, ribljeg okusa i malo mekša pa je zapravo idealna za komadiće tune.
Nakon što odaberemo vrstu tune, treba se informirati i odakle ona dolazi, a tu ćemo slobodno preskočiti informaciju o zemlji porijekla jer nam ona najčešće govori samo to gdje je tuna pakirana.
Puno je važnije znati ribolovno područje koje je najčešće označeno na vrhu ili dnu konzerve i sastoji se od oznake FAO i određenog broja.
Nema radioaktivnih konzerva
Prije nekoliko godina proširila se panika da ne treba jesti tunu koja dolazi s ribolovnog područja FAO 61, 71, 77 i 81 - riječ je o ribolovnim područjima Tihog oceana u blizini Japana te se upozoravalo da bi takva tuna mogla biti radioaktivna nakon slučaja Fukushime, no iz Državnog su inspektorata već rekli da na domaćem tržištu nisu pronađene konzerve s takvim nesukladnostima te da je panika neopravdana.
Treći korak je donošenje odluke hoćete li kupiti tunu u maslinovu ulju ili salamuri, a odgovor ovisi o tome za što je koristite.
U pravilu, tuna u salamuri je jačeg ribljeg okusa pa se preporučuje koristiti u jelima u koja se dodaje dosta začina, a tuna u maslinovu ulju je prikladna za jela kao što su salate.
Ostale savjete potražite u našem videovodiču.
Imate pitanje za Veliku škrticu?
Pišite na: [email protected]
Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....