OBUSTAVLJEN KAZNENI PROGON

Zbog zastare 'pale' dvije optužnice protiv poznatog tajkuna Kutle

Miroslav Kutle
 Goran Mehkek / CROPIX

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić u utorak je obustavilo kazneni progon protiv poznatog hrvatskog tajkuna, odbjegloga Miroslava Kutle, i to u dva predmeta - slučaju Mirne Rovinj te slučaju Diona.

U oba slučaja optužnica je “pala” zbog nastupa zastare kaznenog progona.

Tužiteljstvo je u predmetu Mirna Rovinj teretilo Kutlu i trojicu njegovih nekadašnjih suradnika za zloupotrebu iz 90-ih godina tešku više od 2,7 milijuna kuna, a tome je dodana i optužba po Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije te ratnog profiterstva. Razmatrajući optužnicu, suci zagrebačkog suda zaključili su da povezanost zloupotrebe s “pridodanim” kaznenim djelima nije valjano obrazložena niti je potkrijepljena dokazima u spisu. Uz zaključak da je sama zloupotreba pala u zastaru, postupak je obustavljen.

Iz sličnih razloga nije potvrđena ni optužnica u slučaju Dione. To je posljednja optužnica koju je nadležno tužiteljstvo tek nedavno podiglo protiv Kutle, a koja također sadrži inkriminaciju za kaznena djela ratnog profiterstva te kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. Optužba za zloupotrebu odnosi se na kreditiranje tvrtki pod njegovom kontrolom sredinom 90-ih, tj. na pozajmice od ukupno gotovo 150 mil. kuna koje je Diona transferirala drugim društvima u sastavu njegova nekadašnjeg Holdinga, a koji uglavnom nisu vraćeni pa mu se inkriminira šteta od 120 mil. kuna.

No, Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je da je u ovom slučaju nastupila relativna zastara prije nego što je tužiteljstvo uopće pokrenulo postupak.

Ovo je inače samo nastavak niza odluka i presuda koje su hrvatski sudovi donijeli ove godine u Kutlinu korist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50