Žderiću prijava i zbog sporne privatizacije?

Odvjetništvo završava istragu i nakon 10 godina moglo bi doći do pravosudnog raspleta

ZAGERB - Županijsko i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu uskoro će okončati istragu protiv Željka Žderića i drugih osoba zbog sporne privatizacije tvrtke Konstruktor d.d..

Žalba na odluku

Rezultati istrage zasad su nepoznati javnosti, kao i to hoće li protiv osumnjičenih iz Uprave tvrtke biti pokrenut kazneni postupak. Slučaj Konstruktor time bi, nakon više od 10 godina, konačno mogao doživjeti pravosudni rasplet.

O kakvom se predmetu radi, najbolje potvrđuje niz dopuna nakon prvog istražnog zahtjeva tužiteljstva iz 2002. , koji je Županijski sud odbio potvrditi, a Vrhovni sud odlukom iz 2005. naložio njegovo provođenje.

Oko tog je predmeta, kako neslužbeno doznajemo, bilo puno lobiranja u pravosudnim krugovima.

Kontroverze oko privatizacije Konstruktora počele su u veljači 1998. kada je Hrvatski fond za privatizaciju donio rješenje kojim se odbija zahtjev za privatizaciju Konstruktor-inženjeringa d.d. Split. HFP je utvrdio da poduzeće Konstruktor-inženjering nije obavilo pretvorbu prema odredbama zakona te je tvrtku obvezao da u roku od 15 dana dionice prenese na Fond.

Procjena vrijednosti

Odluka HFP-a temeljila se na činjenici da je prodaja Konstruktora obavljena preko tvrtki GP Konstruktor (prvog vlasnika dionica Konstruktora) bez odgovarajuće naknade i Projektni biro-Konstruktor (vlasnika GP Konstruktora) koja kod privatizacije nije uključila dionice Konstruktor Inženjeringa d.d. u elaborat o procjeni vrijednosti.

Time je, smatra Fond, poduzeće Konstruktor inženjering praktično darovano novim vlasnicima, čime je zaobiđen zakon.

Podnositelj zahtjeva za privatizaciju, Željko Žderić, žalio se na tu odluku Upravnom sudu koji je odbacio odluku HFP-a.

Potvrđene sumnje

Odgovor Fonda stigao je 2000. u obliku dopisa Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu. U njemu se dostavljaju i sve odluke vezane uz privatizaciju Konstruktora “na znanje tužiteljstvu” kako bi ono ocijenilo postoje li “nepravilnosti u radnjama pojedinih članova Uprave društva Konstruktor inženjering d.d. i Projektnog biroa-Konstruktor d.d. Split, koje čine obilježja kaznenog djela”.

Zbog privatizacije tvrtke su mali dioničari i Neovisni sindikat Konstruktor Inženjeringa d.d. 2003. od Ministarstva gospodarstva i HFP-a zatražili reviziju privatizacije poduzeća. Odgovor je potvrdio njihove sumnje da se privatizacija odvijala suprotno Zakonu o pretvorbi, no HFP upozorava i da Fond “nema zakonskih mogućnosti da se otklone te nepravilnosti”. Od tog je trenutka pravni status privatizacije Konstruktor Inženjeringa u domeni eventualne kaznene odgovornosti novih članova Uprave.

Dopisi tužiteljstva nisu stizali u HFP



Istodobno s korespondencijom između HFP-a i Upravnog suda odvijala se i korespondencija između HFP-a i Općinskoga suda u Splitu. No, i u toj komunikaciji “bilo je smetnji na vezama”. Iako je splitsko tužiteljstvo više puta zatražilo dostavu odluke o poništenju privatizacije, iz Fonda odgovaraju da “dopisi ODO-a Split iz 1998. i požurnica iz 1999. nisu zaprimljeni u HFP-u.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:13