KRIMINAL U DINAMU

ZDRAVKO MAMIĆ 'Živ neću izaći pred hrvatski sud! Već sam davno obećao što ću napraviti ako me prebace na silu... Vrlo jednostavno, slučaj Praljak'

 
 Provjereno Nova TV

"Ako me budu na silu prebacili, ja sam već davno obećao hrvatskoj javnosti što ću napraviti. Pa živ neću izaći pred hrvatski sud. I neću živ sjediti u hrvatskom zatvoru, a u bosanskom bez problema. Vrlo jednostavno, slučaj Praljak. Šta sad hoćete da vam nacrtam kako bih to napravio? Rekao sam da živ ne bih došao u hrvatski zatvor", rekao je za emisiju 'Provjereno' Nove TV Zdravko Mamić.

Ovo nije prvi puta da bivši izvršni predsjednik Dinama daje izjave u ovakvom tonu. Podsjetimo, Mamić je još prošle godine u razgovoru za Globus izjavio: 'Nisam kriv, ali ako budem morao u zatvor, napravit ću isto što i general Praljak!'

Nakon što se prije nekoliko dana pojavila teza da bi Zdravko Mamić mogao biti izručen Hrvatskoj u svojevrsnoj 'zamjeni' za bivšu sutkinju Općinskog suda u Sarajevu Lejlu Fazlagić, reporteri 'Provjerenog' razgovarali su s glavnim akterima koji su dio toga scenarija.

I sutkinja i bivši izvršni predsjednik Dinama imaju dvojno državljanstvo koje im je dobro došlo u sudskom procesu.

Fazlagić se tereti da je bila dio grupe organiziranog kriminala.

„U takvom ambijentu da se vratim i da sebi dopustim da me rastrgaju kao zvijeri, kao hijene, ja ne znam da li biste vi smjeli ili bilo tko. Ja sam žrtva montiranog sudskog postupka“, rekla je u razgovoru za 'Provjereno' Lejla Fazlagić.

Bivša sutkinja Sarajevo je napustila prije nego što je joj je potvrđena optužnica u kojoj se tereti, među ostalim, za korupciju i fingiranje sudskih postupaka. Nju se sumnjiči za protuzakonito prisvajanje vrijedne imovine umrlih, uglavnom Židova, na članove grupe i rodbinu te sklapanje ugovora s trećim osobama. Sada Fazlagić živi u blizini Makarske. Ustavni sud RH je odluku o njezinom izručenju donio još prije godinu i pol, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odluku ne donosi.

Provjereno Nova TV

S druge strane, sudovi Bosne i Hercegovine su već jednom odbili izručenje Mamića. No, kako je danas Jutarnji objavio, Vrhovni je sud, kako neslužbeno doznajemo, odbio prijedlog obrane Marija Mamića te Nikkyja Arthura Vuksana za izuzeće predsjednika Županijskoga suda u Osijeku u drugom predmetu protiv Zdravka Mamića u kojem se savjetniku Dinama, njegovu sinu i drugima na teret stavlja izvlačenje novca preko off-shore tvrtki.

Ova odluka predstavlja uklanjanje posljednje procesne prepreke za raspisivanje nove tjeralice za Mamićem, a ovaj put u postupku ekstradicije Mamićevo dvojno državljanstvo više ne predstavlja zapreku za izručenje Hrvatskoj.

Mamić je vrlo oštar prema hrvatskom pravosuđu i kaže da se protiv njega vodi politički progon.

"Meni su suci koji su mi sudili rekli da ću ja biti slobodan. Ja sam se s tim sucima družio, pio, sretao ih i ja sam znao da ću biti slobodan. Svi odvjetnici su me uvjeravali u to, imao sam info s terena da ću biti oslobođen i onda sam dobio info da je izvršen pritisak na sudsko vijeće u Osijeku, da su oni ucijenjeni i nisam imao izbora", rekao je za 'Provjereno' Zdravko Mamić.

Financirao je HDZ, a povezivalo ga se i s predsjednicom Republike. "Danas mi je žao što sam ikada nešto napravio za njih, a radio sam jer su oni bili moj svjetonazor. Mogu reći da sam iskreno s njima razočaran jer ja sam jako puno njih zadužio“, kaže Mamić.

U Hrvatsku se, kaže, ne želi vratiti. "Ja želim da mi se ovdje sudi, želim ovdje živjeti, prema tome mislim da bi bilo pošteno da mi se i neka mi sudi BiH", dodaje Mamić.

Provjereno Nova TV
Lejla Fazlagić

S druge strane, bivša sutkinja razmišlja drugačije. „Ja bih najviše voljela da se predmet prebaci ovdje u Hrvatsku", govori Lejla Fazlagić.

Prilog Ane Malbaše pogledajte u 'Provjerenom' večeras u 22:30 na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:23