BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

ZDRAVKO MARIĆ NAJAVIO DA ĆE SE TIJEKOM CIJELE NOĆI BRUSITI SVE MJERE ZA SPAS EKONOMIJE Moguća i ranija isplata povrata poreza: 'Dat ćemo sve od sebe'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.03.2020. u 19:04

Zagreb, 090919.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je predsjednika Europske investicijske banke Wernera Hoyera u Banskim dvorima.
Na fotografiji: Zdravko Maric i Andrej Plenkovic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zdravko Marić, Andrej Plenković

Ministar financija Zdravko Marić kazao je za RTL da set mjera koje će Vlada sutra predstaviti mogu dati efekt.

- Kirurški precizne mjere teško da možemo u kratkim rokovima napraviti. One koje su najvažnije da ih sutra stavimo u funkciju, a to je kako olakšati poduzetnicima i građanima omogućiti osnovni cilj uz zdravlje i živote je očuvanje radnih mjesta i isplata plaća.

Ono s čim krećemo je likvidnost. S jedne strane imamo javna davanja kojima radimo određenu odgodu. Prema radnoj verziji sve te detalje ćemo usuglasiti tijekom dana i noći. Govorimo o minimalno 3 mjeseca s mogućnošću dodatne ekstenzije od još 3 mjeseca - kazao je.

Ministar je kazao da se maksimalno želi iz perspektive i odricanja dijela prihoda u datom vremenskom razdoblju stimulirati likvidnost poduzetnika i građana na uštrb likvidnosti centralnog proračuna.

Donijet će se moratorij na kredite koji će se odnositi i na poduzetnike i na građane. Što se tiče građana, kazao je Marić, radit će se o razdoblju od tri mjeseca.

- Da ne bi netko pomislio i izvukao zaključak da će sve skupa proći u tom periodu. Radimo kao da je situacija puno gora i da može biti puno gora, na tragu naših mjera koje se mogu prilagođavati i mijenjati ovisno o razvoju situacije - kazao je.

Ministar je rekao i da se razmatra ranija isplata povrata poreza.

- Sutra ćemo staviti u paket zakona i Zakon o porezu na dohodak da se omogući da se taj obračun napravi ranije. Sada Porezna radi kalkulaciju, isplata obično ide u kolovozu, a učinit ćemo sve da pomaknemo taj period dva mjeseca, pa da u lipnju isplatimo povrat. Ne bih ništa obećavao, ali dat ćemo sve od sebe - kazao je Marić.

Izdvajamo