MINISTAR FINANCIJA

ZDRAVKO MARIĆ 'Porezne olakšice i odbici za djecu nisu upitni, od smanjenja PDV-a ne odustajemo, a nove zahtjeve Mosta ne bih komentirao'

Ministar financija Zdravko Marić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Tehnički ministar financija Zdravko Marić komentirao je u subotu poslijepodne reformu poreznog sustava, ali i situaciju s konverzijom kredita u švicarskim francima nakon što je protiv Hrvatske stigla prva tužba jedne od oštećenih banaka.

- Govorit ćemo o temama koje jako zanimaju javnost, naročito u proteklih 48 sati, jer želimo otkloniti zablude koje se tiču porezne reforme. U poreznoj reformi nisu sudjelovali samo stručnjaci iz Ministarstva, nego i drugi autoriteti iz Hrvatske. Ta analiza je trebala polučiti sugestije i reforme u kojima je porezna reforma trebala krenuti i to neće ostati mrtvo slovo na papiru, iako je prošla Vlada pala u Saboru. Ideja je da se stvori jedan stabilan i stimulativan porezni okvir kako za građane, tako i za poduzetnike. Analiza sustava je otkrila čitav niz poreznih olakšica koji čine element složenijim, rekao je Marić.

- No, ni porezne olakšice ni odbici za djecu ni u jednom trenutku nisu dolazili u pitanje. U tom polju nema nikakvih promjena. Što se tiče ostalih mjera, ideja je i da se ide s poreznim rasterećenjem. Cilj nam je da s izmjenama krenemo krajem ove, odnosno početkom sljedeće godine - dodao je Marić.

Na pitanje što je s tužbom banaka zbog konverzije kredita u švicarskim francima, Marić je rekao:

- Što se tiče konverzije švicaraca, ona je provedena i 95 posto dužnika je to pravo iskoristilo. Što se njih tiče, priča je završena. Mi se kao Vlada bavimo posljedicama te konverzije. Ono što su banke poslale, ja još nisam primio - kazao je Marić i objasnio što će raditi država ako dođe do arbitražnog spora s jednom ili više banaka oko konverzije švicaraca.

- Ako krene arbitraža i sudski spor, sigurno je prva namjera zaštita poreznih obveznika. No, postoji mogućnost i da se kompromisnim dogovorom nađe rješenje koje će zadovoljiti sve strane tako da do tog spora uopće ne dođe. Mirenje s bankama će se nastaviti, neovisno o ovom pismu.

Kada je rok Europske komisije koja traži od Vlade da se izjasni po pitanju konverzije švicaraca? - bilo je novo pitanje.

- Originalni rok je Europska komisija produljila i on je 30. rujna. Do tada moramo odgovoriti na pismo iz EK, a koje je i vezano uz najavu tužbe jedne od osam banaka pred arbitražnim sudom.

Kada će nastupiti porezna reforma?

- Unutar sustava PDV-a postoji čitav niz nelogičnosti koji rezultiraju određenim nepravednostima. Što se tiče smanjivanja opće stope PDV-a HDZ od toga ne namjerava odstupiti. Ideja je u drugoj godini mandata, a s njom ćemo debelo revidirati i postojeći sustav stope PDV-a.

Kakav je bio sastanak s manjinama i kakvi su njihovi zahtjevi?

- Sastanak je bio konstruktivan, a o samim zahtjevima još uvijek nismo razgovarali. Njihovi zahtjevi sigurno neće predstavljati problem održivosti državnog proračuna za sljedeću godinu.

Je li istina da je Most tražio 7 ministarstava?

- To neću komentirati, a neki dan na onom sastanku koji smo imali s njima o tome nije bilo govora. Razgovarali smo samo o polaznih 7 točaka Mosta koje su iznijeli prije izbora - rekao je Marić i dodatno objasnio što znači cjelovita porezna reforma nakon što su ga novinari to tražili.

- Naravno, cjelovita reforma podrazumijeva i da kompenziramo gubitak koji će osjetiti lokalne samouprave, što se prije nije radilo. Što se tiče povrata poreza, ove je godine kasnio zato jer je ih je porezna uprava sama obrađivala pa je to uzrokovalo blagu odgodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27