SOLIDNA GRADNJA

ZDRAVSTVENA ŠKOLA U SPLITU SE RASPALA NA BURI - OPET! Ravnateljica totalno iznervirana: 'Taman pišem ministrici, ovo je neizdrživo!'

 
 Cropix

Na istočnoj strani zgrade sinoć se ponovo urušila fasada. Upozoravamo- ponovno!!! U školu morate ulaziti i izlaziti isključivo sa zapadne strane zgrade, preko našeg parkirališta - obavijest je koja je osvanula na web stranicama splitske Zdravstvene škole nakon što je u srijedu predvečer, uslijed orkanskih udara bure, opet došlo do pada fasade, piše Slobodna Dalmacija.

Uprava škole hitno je pozvala vatrogasce i policiju koji su osiguravali istočni pristup zgradi, ali zbog jakog vjetra nije se moglo uopće intervenirati na školi koja postaje vijest u medijima uslijed svake jače bure ili juga.

- Evo, jutros u četvrtak, nastava se odvija normalno. Učenici i djelatnici već su navikli da dolaze u školu s druge strane jer je ova istočna u groznom stanju. Uhvatili ste me dok pišem još jedan mail Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i to direktno ministrici Divjak.

Ne znam što da više napravim jer ovo stanje je neodrživo. Nakon što je došlo do pada fasade u ožujku prošle godine, sa Županijom splitsko-dalmatinskom sam tražila hitan sastanak u Ministarstvu. Bili smo u Zagrebu 5. travnja. Sudski vještak za graditeljstvo je pregledao zgradu i naložio promjenu cijele fasade jer u protivnom u zgradi neće biti moguće održavati nastavu.

U Ministarstvu su nam tražili da napravimo projektnu dokumentaciju za sanaciju zgrade i to smo im dostavili sredinom lipnja. Rečeno nam je da će se raspisati javna nabava za izvođača, no koliko znam, ona još nije raspisana. Ne znam iz kojeg razloga. Da se to javno objavilo, postupak je do sada mogao biti i gotovo, a nakon ljeta su mogli početi i radovi. Ovako imamo opet isti problem - kazala nam je ravnateljica škole Mirjana Kurtović.

Zdravstvena škola zaista je poseban slučaj. Posljednjih nekoliko godina pokazalo se više puta da je izvođač radova odradio traljavo svoj posao. Škola je otvorena prije nekih sedam godina i već tada se odlomio dio sa sjeverne strane pročelja, a i krov je prokišnjavao.

Potom je vjetar srušio fasadu na sjevernom zidu, a sredinom ožujka prošle godine orkanska bura odlomila je velike fasadne ploče s istočne strane škole. isti slučaj s ponovio i nedavno. Pravo je čudo da netko do sad nije stradao jer je riječ o zaista teškim i opasnim komadima.

Već smo pisali kako se ova škola gradila više od četiri godine, a država je u nju uložila 50 milijuna kuna. Izvođač radova bila je firma Osijek Koteks, sada u stečaju, pa se odavno postavilo pitanje kako sanirati i naplatiti nastalu štetu. Garancija na fasadu je 10 godina, no to se očito ne može naplatiti.

- Dogovor je da sanaciju dijelom sufinancira Županija, a većim dijelom Ministarstvo. Mislim da je riječ o 4,5 do 5 milijuna kuna. Cijena je visoka jer je u to uključeno i 1,5 milijun kuna za odvoz stare fasade u zagrebačku spalionicu, a dio sredstava išao bi i na nadogradnju je rnam nedostaju tri razreda. Kako bilo, natječaja još nema, a mi svaki mjesec plaćamo 3500 kuna za najam ograde koja je postavljena radi sigurnosti učenika, djelatnika i prolaznika.

Sinoć smo do kasno bili s vatrogascima koji ništa nisu mogli napravit zbog vjetra. Fasada prestrašno izgleda! - rekla je ravnateljica.

U školi u Šoltanskoj 15 školuje se oko 700 učenica i učenika i to u smjerovima: dentalni asistent i tehničar, farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra i tehničar opće njege, sanitarni i zdravstveno laboratorijski tehničar. Sve zdravstveno osoblje koje se igrom slučaja već čeliči za hitne slučajeve svakodnevnim dolaskom u školu koja bi po svemu sudeći, trebala zatvoriti svoja vrata ako se hitno nešto ne poduzme, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:13