SPREMA SE PENALIZACIJA

Zdravstvo ostaje bez doktora koji ne budu imali covid potvrdu i odbiju test? Prijeti im izvanredni otkaz

Ako zaposleni nemaju covid-potvrdu i odbiju test, smatrat će se da nisu došli na posao. Nakon tri dana ide otkaz bez otpremnine
 Goran Mehkek/Cropix

Zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju covid-potvrdu, nisu preboljeli bolest i odbiju test na covid-19, od 1. listopada neće moći ulaziti u ustanove u kojima rade, odnosno smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a onda će posljedično moći dobiti i izvanredni otkaz, doznajemo u Vladi.

Sugovornik iz Vlade pojašnjava nam kako su radni odnosi već definirani Zakonom o radu i pravilnicima o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi, tako da se ti propisi neće morati mijenjati već će se za one koji ne žele imati covid-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu. Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok, a različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.

Tako, primjerice, jedan dom za starije u svojem Pravilniku o radu kao osobito tešku povredu obveza iz radnog odnosa, zbog kojih dom može otkazati radni odnos, smatra „neopravdani nedolazak na posao, samovoljno napuštanje posla, zbog čega se poremećuje rad ili organizacija rada ustanove”.

Prije redovitog otkazivanja uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika, poslodavac je dužan radnika pisano upozoriti na obveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka povrede te obveze, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati da to poslodavac učini. Poslodavac može dati i izvanredni otkaz ugovora o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovorenih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Izvanredni otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika obvezno se daje radniku koji je bez opravdanog razloga izostao s rada više od tri dana uzastopno. To znači, da bi teoretski, taj dom radniku koji odbija imati covid potvrdu i zbog toga tri dana zaredom ne može ući u Dom i obavljati svoj posao, mogao dati i izvanredan otkaz.

Teška povreda

Pravilnik o radu Zavoda za vještačenje, primjerice, definira da se zbog kršenja radnih obveza radniku može izreći jedna od tri mjere: usmeno upozorenje, pisano upozorenje i otkaz i izriču se ovisno o učestalosti i intenzitetu počinjene povrede i nastaloj šteti. Teškom povredom smatraju neopravdan nedolazak na posao dva do četiri uzastopna dana.

- Ako netko učestalo odbija imati covid-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja covid-potvrda. Covid-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja - pojašnjava nam sugovornik namjeru Vlade.

Profesor s Katedre za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Viktor Gotovac, smatra kako je s pravne strane uvođenje sankcija, za one koji odbiju predočiti potvrdu ili testirati se, moguće. - Stava sam da bi to trebalo biti uređeno zakonom, i to bi bila najbolja opcija. No, s obzirom na to da je Stožer civilne zaštite ovlašten za donošenje odluka koje u ovom trenu imaju snagu kao zakon, sigurno se takva penalizacija može uvesti - govori Gotovac i dodaje da je Ustavni sud već u nekoliko navrata potvrdio odluke Stožera. Iz Ministarstva rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kažu kako su spremni prema preporukama Stožera civilne zaštite donijeti odgovarajuću odluku oko obveze covid-potvrde za zaposlenike i korisnike skupina na koje će se to odnositi, što će se dogoditi paralelno i u koordinaciji sa sustavom zdravstvene skrbi.

No, iako se covid potvrde uvode za deset dana nadležna ministarstva još nisu poslala upute ravnateljima ustanova. Iz uprava bolnica s kojima smo razgovarali tvrde da su spremni što se tiče organizacije, ali da su još u neizvjesnosti što s onima koji se odbiju testirati. Dokument s detaljnim uputama očekivali su u ponedjeljak, ali ga još uvijek nisu dobili. Najveći teret krize Kao što je bilo i za očekivati, ovakva odluka nije dobro sjela onima koji se ne žele cijepiti, a taj stav dijele i u dijelu sindikata. Glavni argument im je da se osjećaju diskriminiranima jer se ova odluka odnosi samo na zdravstvo i socijalu.

Predsjednica sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi Jadranka Dimić najavljuje i pokretanje sindikalnih aktivnosti. Pismom se obratila i ministru Josipu Aladroviću u kojem navodi da uvođenje covid-potvrda u sindikatu smatraju krajnje diskriminatorskim jer bi se primjenjivale samo na sustave zdravstva i socijalne skrbi, iako su baš te djelatnosti odgovorno podnijele i podnose najveći teret koronakrize. - Budući da je cijepljenje jedina prava zaštita od covida-19, samo obaveznim cijepljenjem starih i nemoćnih osoba možemo učinkovito i kvalitetno zaštiti njihovo zdravlje - kaže Dimić.

S obzirom na to da Vlada, pojašnjava Dimić, ne razmišlja o uvođenju obaveze za cjelokupno stanovništvo, ovakve paušalne mjere drže neprimjerenima, a svakodnevno testiranje koje bi u konačnici necijepljeni radnici morali plaćati svojim sredstvima, smatraju gubitkom vremena i novaca. - Pod pretpostavkom da bi nepridržavanje takve obaveze bilo i penalizirano, značilo bi da su sustav socijalne skrbi i zdravstva ozbiljno diskriminirani u odnosu na sve ostale javne i državne sustave u RH - zaključuje Dimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:27