CIVILNA ZAŠTITA

ZEKANOVIĆEV PRIJEDLOG: 'Stožer umjesto Božinovića treba voditi Marić. Gospodarska kriza uzrokovana koronavirsuom puno je opasnija od zdravstvene'

Hrvoje Zekanović
 Davor Pongracic / CROPIX

Saborski zastupnik Hrvatski suverenista Hrvoje Zekanović u petak je zatražio da Stožer civilne zaštite umjesto ministra policije Davora Božinovića preuzme ministar financija Zdravko Marić jer drži da je gospodarska kriza uzrokovana koronavirsuom puno opasnija od zdravstvene.

- Hrvatska je suočena s velikom koronakrizom, ali zaboravili smo da imamo još i gospodarsku krizu prouzročenu epidemijom. Ovu krizu pokušava riješiti Nacionalni stožer civilne zaštite koju vodi ministar Božinović gotovo isključivo policijskim mjerama - rekao je Zekanović na konferenciji za novinare, istaknuvši da je gospodarska kriza koja je nastupila puno teža i opasnija za Hrvatsku.

- Ministar Marić i guverner Vujčić istaknuli su da je Hrvatska u zadnjih mjesec dana uprihodila samo trećinu od očekivanog PDV-a. To bi značilo da nam otprilike toliko pada i BDP. Prema navodima Financial Timesa Hrvatskoj prijeti najveća kriza u Europskoj uniji, a Hrvatska će biti i jedna od najpogođenijih zemalja na svijetu - upozorio je.

- Moramo u fokus staviti glavnu, gospodarsku krizu koja će imati velike reperkusije, a rješenje je u vraćanju drugim djelatnostima, a ne okrenutost isključivo turizmu. Treba povratak poljoprivredi, sekundarnim djelatnostima, a ne samo tercijarizacija, odnosno, djelatnosti koje su naslonjene na državu i to Hrvatska mora u ovom trenutku napraviti - kaže Zekanović.

Smatra i da se mora napraviti i kadrovska rošada na čelu Stožera civilne zaštite i promijeniti Zakon o civilnoj zaštiti da se omogući da ministar Marić bude čelna osoba u Civilnom stožeru jer je gospodarska kriza trenutačno puno opasnija od bilo čega.

- Naravno, zdravstvene mjere treba podržavati i dalje na njima raditi, ali smatram da čovjek koji dolazi iz policijskog sektora u ovim trenucima ne treba voditi državu, ne treba voditi strahovladu, nego nam treba ministar financija ili gospodarstva da nas izvuče iz ove iznimno kataklizmične situacije - zaključio je Zekanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19