RAZRJEŠENJE LADISLAVA LAMZE

'ŽELIM ZNATI TKO JE TO SNIMIO!' Ravnatelj doma strave pred smjenom: Ne dolazi na posao, agresivno istražuje kako je šokantna istina dospjela u javnost

 / Hanza Media

Upravno vijeće Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek “JA kao i TI”, u kojem je inspekcija nadležnog Ministarstva utvrdila teške nepravilnosti, a fotografije katastrofalnih uvjeta korisnika u stacionarnom dijelu šokirale javnost, sutra će održati sjednicu - druga točka planiranog dnevnog reda je razrješenje ravnatelja Ladislava Lamze. Prema neslužbenim informacijama, većina članova Upravnog vijeća glasat će za njegovu smjenu.

- Ne bih to komentirao. Još nisam napravio ni očitovanje, a oni me smjenjuju. To je sve prebrzo i ishitreno. Pripremam odgovor i sve će biti jasno - rekao nam je jučer ravnatelj Lamza.

Međutim, kako tvrdi Mira Leko-Čurčić, predsjednica Upravnog vijeća Centra, ravnatelj ne samo da se nije očitovao na posljednji poziv za očitovanje, nego nije htio ni preuzeti poziv.

Bez očitovanja

- Stvoreni su preduvjeti i sada se postupak razrješenja, pokrenut još 21. prosinca 2017., može provesti - kaže Leko-Čurčić, napominjući da se po ranije utvrđenim nepravilnostima ravnatelj već jednom očitovao. Iz tog očitovanja, kaže, “evidentno je da ravnatelj prihvaća ili djelomično prihvaća izneseno i svjestan je nepravilnosti, ali ne prihvaća odgovornost”.

Podsjetimo, već godinu dana zaposlenici upozoravaju na nepravilnosti u tom Centru, a kulminiralo je krajem prošle godine, kad su najbliži ravnateljevi suradnici, članovi stručnog vijeća, i pismeno počeli upozoravati na loše uvjete stacionarnog dijela Centra, u kojem trenutno borave 32 nepokretne i teško pokretne osobe, te tražiti da se nešto hitno poduzme. Budući da se ništa nije poduzelo, Upravno je vijeće u prosincu pokrenulo postupak razrješenja.

Utvrđen rok

Vrhunac je pak bio sredinom siječnja, kad su zaposlenici nadležnima poslali niz šokantnih fotografija iz stacionara: ministrica Nada Murganić poslala je odmah inspekciju, koja je doista utvrdila teške nepravilnosti. Fotografije je prošli tjedan objavio Jutarnji list - sljedećeg dana ravnatelj je sve demantirao i proveo novinarske ekipe kroz nevjerojatno čisti dom. U rješenju inspekcije Ministarstva od 24. siječnja ravnatelju je naloženo da ispravi nepravilnosti u roku od 30 dana - kako bi se poštovala procedura i dao mu rok za ispravak, ravnatelj nije bio smijenjen na prošloj sjednici Upravnog vijeća.

- U petak, 9. veljače, Ministarstvo je zaprimilo dopis predsjednice Upravnog vijeća da ravnatelj nije ni počeo ispravljati nepravilnosti, iako je od izdavanja rješenja prošlo više od dva tjedna, da se ne pojavljuje u Centru i da je otišao na godišnji odmor. No ustanovili smo da ne postoji valjana odluka o korištenju godišnjeg odmora te je ravnatelj, zapravo, napustio radno mjesto. Budući da se radi o promijenjenim okolnostima, nije potrebno poštovati raniji rok od 30 dana i može se na sljedećoj sjednici Upravnog vijeća raspravljati o razrješenju - kažu u Ministarstvu.

Sastanak

Od početka ovog tjedna, kako nam javljaju zaposlenici i korisnici, ravnatelj provodi agresivnu istragu o tome tko je napravio fotografije i poslao ih ministrici i Jutarnjem listu. Navodno je pozivao zaposlenike jednog po jednog i tražio da otkriju tko je snimao, a isto je pitanje navodno postavljao i dijelu korisnika.

- Ne bih ni to komentirao. Činjenica je da ja sad sve znam i sve ću napisati u očitovanju - tko je snimao, koje je sve pravilnike i zakone i ljudska prava time prekršio, s kojim ciljem. Radi se o dvije osobe koje su lani bile proglašene tehnološkim viškom. To je sve podmetnuto. Snimati i slati okolo, tako se problemi ne rješavaju - kaže Lamza. Za danas je, pak, doznajemo, sazvan skup svih korisnika.

- Ljudi su u strahu, stalno nam govore da ćemo završiti na ulici ako se budemo žalili - kažu naši sugovornici.

U Ministarstvu ne žele komentirati navodne pritiske za koje nemaju dokaze, no načelno poručuju: svi će korisnici i nadalje biti zbrinuti te ni iz kojeg razloga ne moraju strahovati za svoju budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:28