MINISTAR OBRANE

'ŽELIMO SLJEDEĆE GODINE NAPRAVITI ISKORAK I BITI JOŠ SPREMNIJI' Krstičević najavio konferenciju 'Sustav domovinske sigurnosti i krizno upravljanje'

Damir Krstičević
 Davor Pongracic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je najavio da će se 17. rujna u Zagrebu održati konferencija "Sustav domovinske sigurnosti i krizno upravljanje" na kojoj će sudjelovati i predstavnici Europske unije i NATO-a.

"Jako je bitno da podijelimo iskustva sami između sebe, a s druge strane da vidimo iskustva naših partnera u okviru Europske unije i NATO-a", istaknuo je Krstičević u Divuljama gdje je posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo.

Rekao je kako je cilj te konferencije još poboljšati Sustav domovinske sigurnosti u okviru kojeg je i protupožarni angažman.

"Želimo sljedeće godine napraviti iskorak i biti još spremniji", poručio je Krstičević.

U tom je kontekstu najavio i pokretanje Studija domovinske sigurnosti do kraja 2020. ili 2021. godine.

"Studij domovinske sigurnosti je potpuna novost. Taj studij želimo povezati s takvim i sličnim studijima u Americi i Izraelu da bismo edukacijom širili znanje i u Sustavu domovinske sigurnosti bili još spremniji i sposobniji", kazao je Krstičević.

Dodao je kako se nada da će taj studij biti realiziran u jesen 2020. ili u 2021 godini u sklopu Sveučilišta za obranu i sigurnost dr. Franjo Tuđman u Zagrebu.

"Takav studijski program je potreban da se može bolje i kvalitetnije nositi sa sigurnosnim ugrozama i rizicima", objasnio je Krstičević. Kazao je kako je Sustav domovinske sigurnosti "brend ove vlade", koja se sustavno bavi sigurnošću.

Također je rekao kako je sadašnja vlada odlučna riješiti strateško pitanje nabavke borbenih zrakoplova te je formirano međuresorno povjerenstvo koje je već imalo nekoliko sastanka.

"Ja se nadam da ćemo do kraja mandata ove vlade donijeti odluku," dodao je Krstičević.

Krstičević je rekao kako vjeruje da će HDZ izabrati najbolje ljude da vode izborni stožer i daju potporu predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović.

Na upit hoće li osječko-baranjski župan Ivan Anušić biti voditelj tog izbornog stožera, Krstičević je kazao kako treba sačekati sutrašnju sjednicu Predsjedništava HDZ-a.

Na toj će se sjendici, dodao je, saznati i hoće li Dubravka Šuica biti predložena za povjerenicu Europske komisije.

"Ne bih želio prije Predsjedništva HDZ-a o tome davati informacije", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35