NOVI SAVEZ SLABI DESNICU

'Željka Markić nije trebala ući u politiku. Što će nam još jedan lider'

Novi Savez slabi HDZ, a time i desnicu, kaže izvor s Kaptola i ističe: ‘A Željka Markić nije trebala ulaziti u politiku. Što će nam još jedan lider’

Željka Markić svjesna je da je u ovom trenutku roba na tržištu koja vrijedi. No, ona ima svoje planove i nove projekte zbog kojih ne želi suziti prostor svojoj građanskoj inicijativi. Za sada se još ne želi svrstati ni uz jedan blok. Vjerojatno će nekim novim projektom sebi pokušati još podignuti cijenu, a za to joj je potrebna podrška obje desne opcije. Ona će i dalje forsirati priču oko svoje udruge - rekao nam je jučer sugovornik blizak Markićkinoj inicijativi “U ime obitelji”.

To je očito razlog zašto Markić još nije dala konkretan odgovor ni jednoj strani s kojom je razgovarala - ni HDZ-u, ni novoosnovanom Savezu za Hrvatsku koji čini osam stranaka i kojim koordinira šef HDSSB-a Vladimir Šišljagić. A činjenica da je u Savez za Hrvatsku ušao i HRAST mnoge je ponukala da zaključe kako je i Markić u tom taboru.

Kalkulira i čeka

- To je možda poruka da je Markić bliža Savezu nego HDZ-u, ali ipak, treba izbjeći izjednačavanje Markić i HRAST-a iako je ona bila tamo - upozorava jedan od naših sugovornika, dodajući kako je i unutar samog HRAST-a bilo podjela i sukoba jer je jedan dio njihovih članova bio za savez s HDZ-om. Uostalom, i sam predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić je izjavio kako HRAST i Markić zastupaju iste vrijednosti, no da za formalnu poziciju Željke Markić treba pitati nju i njezinu inicijativu.

- Markić za sada kalkulira jer ne želi olako potrošiti kredite koje je stekla na račun referenduma o braku. Što će u konačnici odlučiti, teško je reći. Razgovori s HDZ-om su načelni, a s druge strane u Savezu nije bila ni na jednom formalnom susretu - kaže naš sugovornik dobro upućen u zbivanja na desnici.

Iz HDZ-a se neslužbeno moglo čuti da činjenica što Markić nije došla na predstavljanje Saveza znači da nije zatvorila mogućnost suradnje s njima.

- Nije se imenom i prezimenom vezala za novi Savez, pa računamo na neki oblik suradnje s njom - rekao je naš izvor.

Prema nekim informacijama, Markić kalkulira s predsjedničkom kandidaturom jer bi htjela zadobiti i podršku HDZ-a i Saveza. No, ima i onih koji smatraju kako bi se mogla angažirati tek na parlamentarnim izborima.

Kritika s Kaptola

A političkim angažmanom Željke Markić, ako je suditi po prvim reakcijama s Kaptola, ni u dijelu Crkve nisu oduševljeni. Kako ističe naš izvor iz tih krugova, Crkva nije nikada u potpunosti stajala iza nje, već ju je više vidjela kao “konja za trku” kad je riječ o provođenju nekih inicijativa, “jer je menadžerski dobro odradila posao oko referenduma”. Ali, u crkvenom su vrhu svjesni da sama nema nekih ideja.

- Crkva ne bi nikada a priori podržala njenu stranku. Bojimo se da bi je “pojeli” oni drugi s kojima bi ušla u savez - kaže dobro obaviješten izvor Jutarnjeg iz vrha Katoličke crkve. A tamo nisu previše sretni, kako smo mogli čuti, ni s HDZ-om, ni s formiranjem novog, krajnje desnog bloka. Smatraju da to znači razvodnjavanje Hrvatske, prije svega slabljenje desnog političkog korpusa, jer čim je oslabljen HDZ, time slabi i desnica.

Što se, pak, tiče HDZ-a, smatraju da glavna opozicijska stranka nema pravog vođe, ni ideje, niti koncept kako Hrvatsku izvući iz krize.

- Mi tražimo vođe-idealiste koji će se nesebično žrtvovati za dobrobit i korist nacije. Podržavali bi najviše stranku koja ima program za spas sela i radnih mjesta - kaže naš izvor, dodajući kako rasipanje desnice za mnoge u vrhu Katoličke crkve jednostavno nije dobro rješenje. Političko djelovanje opozicije po njima bi prije svega trebalo biti da se ojača sama desnica.

Zamjerke HDZ-u

- Škola je povijesni pokazatelj da se ni jedan otpadnik ili frakcija nisu održali. Zato Crkvi idu na živce nove stranke i lideri koji ništa ne znače - tvrdi naš izvor. Na Kaptolu su svjesni da SDP nije imao pravi program kada je preuzeo vlast i da je riječ o nesposobnoj Vladi. Stoga zamjeraju HDZ-u što to nije iskoristio.

- Umjesto da su učili na greškama sadašnje vlasti, oni danas nemaju čak ni kandidate za buduće ministre ili kandidata za predsjedničke izbore. I kakva je to fama da je Crkva stajala uz HDZ? Tek kada Biskupska konferencija službeno objavi da stoji iza neke političke inicijative može se govoriti o tome, ali se Crkva nikad, ni u doba Tuđmana, nije odredila da je uz HDZ - kažu na Kaptolu. S posebnom važnošću hrvatski svećenici koji obnašaju istaknute dužnosti u Crkvi citiraju riječi pape Franje da je Crkva artikulacija onog što narod nosi u srcu.

- Crkva će, tvrde, stati i iza najlijevijih ako treba, ako oni imaju program i ideju kako izvući Hrvatsku iz krize - kaže.

Formiranje Saveza za Hrvatsku veliki je udarac za HDZ - slažu se naši sugovornici.

- Cijela ta priča ima smisla. Savez se predstavio kao pristojna i ozbiljna konzervativna opcija, bez ikakve radikalne retorike. Iako je tamo niz marginalnih strančica, imaju nekoliko iznimno kvalitetnih pojedinaca. Osim toga, HDSSB ima infrastrukturu i mogu osvojiti dosta glasova, a tu je i bivši HDZ-ovac Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske zore, koji može privući dio birača svoje nekadašnje stranke. Budu li imali dobru strategiju i PR, te dobro odrade posao na terenu, sigurno mogu osvojiti jedno mjesto u Europskom parlamentu. A to je za početak jako puno - kaže jedan od naših sugovornika.

Ističe kako bi time ugrozili za jedno mjesto HDZ, koji zbog zahtjeva EPP-a ima problem i s Ružom Tomašić na listi.

Analiza HDZ-a

- To HDZ dovodi u ozbiljan problem i čini se da im na naplatu dolaze greške koje su ranije počinili. Zapravo im se urušava koncepcija, a plan B nemaju. Da bi se izvukli, morali bi se pokrenuti prema centru, a za to nemaju ni ljude ni program. Nisu dali jasnu političku platformu koja korespondira s vremenom. Ističu kako se neće baviti ideološkim pitanjima, a stalno govore o tome. A takva retorika šefa HDZ-a Tomislava Karamarka posebno je neuvjerljiva ima li se u vidu njegova prošlost. Uz to, sve je više nezadovoljnih u stranci. I zato je HDZ u velikom problemu s pojavom Saveza za Hrvatsku - komentirao je naš izvor.

'Ne isključujem mogućnost da se kandidiram za predsjednicu'

U emisiju Poligraf na Hrvatskom radiju predsjednica inicijative 'U ime obitelji' kazala je kako ne isključuje mogućnost da se kandidira za predsjednicu države.

- Ja sam takva osoba koja nikada stvari ne isključuje unaprijed. Zaista je sve moguće. Ne isključujem niti jednu varijantu samo da se stvari počnu mijenati, rekla je Markić.

Smetaju joj stalne špekulacije o tome s kime se nalazi i koga će podržati na izborima.

- Umjesto da se bave špekulacijama ja bi rado te ljude vidjela da rade svoj posao. Prije bih, primjerice, pitala djecu kako je bilo u školi ili fakultetu. Sada oni mene pitaju je li istina ono što se piše u novinama, rekla je Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:56