PODRŽAVA SMJENU

ŽELJKA MARKIĆ: 'Zabrinjava me islamofobija kojom se krenulo na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića'

Zagreb, 231015.Kras.Na fotografiji: Zeljka Markic.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

O odluci ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da raspusti Povjerenstvo za neprofitne medije u emisiji 'U mreži prvog' govorili su saborski zastupnici Sabina Glasovac (SDP) i Andrija Mikulić (HDZ), Željka Markić iz udruge U ime obitelji, te član raspuštenog povjerenstva Tonči Kursar.

Tonči Kursar je kazao kako je mislio da će Povjerensstvo raditi do kraja svog mandata. 'Nova Vlada je mogla pripremiti novu medijsku strategiju radi kontinuiteta, jer je i bivša vlada bila Vlada RH. Ovo je trebalo izvesti elegantnije i poštovati kontinuitet', poručio je. Naglasio je kako je odlučivanje Povjerenstva bilo potpuno transparentno.

Govoreći o jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andrija Mikulić je kazao kako za nepostojanje kvoruma nisu 'krivi' članovi Domoljubne koalicije. 'Već drugi put predsjednica odbora Gordana Rusak, već drugi put na sjednici nije imala kvorum - sve je to spin HDZ-a', kazala je Sabina Glasovac. Dodala je kako su zatražili da se o istoj temi raspravlja i na Odboru za medije čiji je predsjednik upravo Mikulić. Zakonom je određeno kako ministar može smijeniti članove Povjerenstva i nijedan član povjerenstva taj zakon nije prekršio. Do ovog 'kirurškog odstranjivanja' nije trebalo doći. Povjerenstvo je trebalo raditi do listopada', rekla je Glasovac. Mikulić je rekao kako će sjednicu Odbora za medije sazvati - iako na to nije obavezan.

Željka Markić u emisji je poručila kako je zabrinjava 'islamofobija' kojom se krenulo na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Njezina je udruga podržala smjenu Povjerenstva kazala je kako im je sporan način dodjele sredstava neprofitnim medijima. 'Oko 90 posto medija negativno se referiralo na Refrendum o braku, a 70 posto građana na refrenumu je tome dalo pozitivan glas, što je očit nesrazmjer između izvještavanja medija i volje građana. Posebno je navela LGBT portale Crol.hr i VoxFeminae koji je 'govorom mržnje napadala njezinu udrugu' te izjavu Zdenka Duke da 'sad novce dobijaju naši, a kad se vlast promijeni onda će novce dobivati vaši'. Portal Udruge U ime obitelji Narod.hr - nije dobio poptporu Povjerenstva, Markić je upitala zašto. Kursar je odgovorio kako se pri dodjeli novca gledalo da se pomogne 'specifičnim manjinama' kako bi se njihov glas čuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:00