PRESUDA ZA NARUŠAVANJE UGLEDA

ŽELJKI MARKIĆ KAZNA KAO DA NEMA TVRTKU Sud nije uzeo u obzir imovinu, odvjetnica Mime Simić žalit će se na iznos kazne čelnici U ime obitelji

Zbog dodjele trogodišnje institucionalne potpore udruzi U ime obitelji, jučer je udruga Domino poslala kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo subvencijske prijevare.
Željka Markić
 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

U prijavi protiv udruge U ime obitelji i njezine čelnice Željke Markić tvrde da im je dodijeljena trogodišnja institucionalna potpora od 139.280 kuna godišnje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, iako je među propisanim uvjetima bilo da se “protiv osobe ovlaštene za zastupanje udruge ne vodi kazneni postupak”, a da je 16. siječnja 2018. godine Općinski kazneni sud u Zagrebu donio nepravomoćnu presudu protiv Markić koju je proglasio krivom zbog počinjenja kaznenog djela na štetu ugleda književnice Mime Simić.

Ubrzo nakon toga reagirali su iz udruge U ime obitelji, a Ivan Munjin, član Upravnog odbora, objasnio je kako je udruga sukladno uvjetima natječaja dostavila “sve potrebne dokumente, uključujući i uvjerenje Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu da se protiv predsjednice udruge, Markić, ne vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti”.

Uvjeti natječaja

“Udruga Domino u svojoj je kaznenoj prijavi krivo protumačila uvjete natječaja, jasno definirane od Nacionalne zaklade i Vladinom Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge.

Kako je Domino za organizaciju Queer Zagreb festivala i svoje druge projekte posljednjih godina dobio više od pet milijuna kuna javnog novca, između ostalog i kao korisnik sredstava Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, može se očekivati da je odlično upoznat s činjenicom da je jedan od uvjeta za dobivanje javnih financijskih sredstava dokaz da se protiv odgovorne osobe udruge ne vodi kazneni postupak vezan za financije, što je definirano člankom 5 odgovarajuće Uredbe”, naveli su u svom priopćenju iz udruge Željke Markić te dodali da se uvjeti natječaja ne odnose na privatne tužbe.

Činjenica je da je Markić ovih dana prvi put nepravomoćno osuđena za klevetu. Sutkinja Općinskoga suda dosudila joj je kaznu od “60 dnevnih iznosa u visini dnevnog iznosa 100 kuna” za klevetu književnice Simić. Markić neće morati platiti kaznu jer prije nije bila osuđivana te je kazna uvjetna.

Željka Markić je inače direktorica i vlasnica tvrtke Sermon pa se zbog činjenice da je novčana kazna toliko mala postavilo pitanje na koliku je plaću prijavljena. Naime, Markić je prijavila da ima plaću od 6000 kuna, a njezina tvrtka Sermon je 2016. ostvarila prihode u visini od 10,8 milijuna kuna te dobit nakon oporezivanja u visini od 3,5 milijuna kuna. Kaznenim zakonom je propisano da se “visina dnevnog iznosa utvrđuje uzimajući u obzir počiniteljeve prihode i imovinu te prosječne troškove nužne za uzdržavanje počinitelja i njegove obitelji. Dnevni iznos ne može biti manji od dvadeset kuna, ni veći od deset tisuća kuna.

Slobodna procjena

Počiniteljevi prihodi, imovina i ostali podaci potrebni za utvrđivanje visine dnevnog iznosa mogu se utvrditi na temelju slobodne procjene ako bi njihovo utvrđivanje bilo povezano s nerazmjernim teškoćama ili ako se predlaže izricanje novčane kazne u postupku za izdavanje kaznenog naloga”.

No, sutkinja, doznajemo, Željku Markić nije pitala o imovini, nego samo o plaći. Odvjetnica Zrinka Bojanić, koja je zastupala književnicu Simić, kaže da će se žaliti na visinu kazne izrečenu Željki Markić.

- Žalit ću se na visinu kazne jer je smatram nerazmjernom težini povrede i imovine Željke Markić - najavila je odvjetnica Bojanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21