POČASNI GOST

ŽELJKO GLASNOVIĆ DOŠAO NA KONVENCIJU NJEMAČKE NEONACISTIČKE STRANKE NPD 'Oni nisu ekstremisti, tako su ih etiketirali ljevičari puni predrasuda'

 
 CROPIX, Twitter, Profimedia

Zastupnik u Hrvatskom saboru i član kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku Željko Glasnović u subotu je u svojstvu počasnog gosta prisustvovao kongresu radikalno desne Nacionalnodemokratske stranke Njemačke (NPD) u Büdingenu.

Glasnović je krajem listopada u razgovoru za HINA-u potvrdio da će doista biti gost kongresa NPD-a te je tom prilikom ustvrdio da je NPD "domoljubna i patriotski nastrojena stranka" i odbacio tvrdnje da je riječ o "ekstremističkoj i neonacističkoj stranci desnice". Ocijenio je kako su "te etikete predrasude ljevičara koje danas ništa ne znače".

Uz Glasnovića, kojeg su organizatori predstavili kao "bivšeg hrvatskog generala i zastupnika u hrvatskom parlamentu", na stranačkom kongresu NPD-a posvećenom nadolazećim izborima za Europski parlament trebali bi gostovati između ostalih i osnivač populističke francuske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen, španjolski političar Alberto Torresano, kojeg organizator predstavlja kao "bivšu osobu od povjerenja Francisca Franca" te osnivač krajnje desne talijanske stranke Forza Nuova (FN), neofašist Roberto Fiore.

NPD

NPD je osnovan 1964., a stranku se uglavnom opisuje kao neonacističku. Pred njemačkim ustavnim sudom dosad je nekoliko puta propao pokušaj njezine zabrane.

Ustavni sud je prošle godine odbacio jedan takav pokušaj uz obrazloženje kako se radi o "nevažnoj stranci na saveznoj razini" i kako bi njezina zabrana bila "nesrazmjerna" s obzirom na to da zbog svoje sporedne uloge u političkom životu, iako je "jasno protuustavna i povezana s povijesnim nacionalsocijalizmom", ne može ugroziti ustavni poredak Njemačke. NPD na saveznim izborima nikada nije prešao izborni prag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:25