NAPAD NA BAČVICAMA

Ženska mreža Hrvatske: Policija nije reagirala po zakonu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2012. u 19:53

Damjan Tadić / CROPIX

Ostojić je na svom Facebook profilu objavio kako je podnesen optužni prijedlog protiv počinitelja

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) ustvrdila je danas kako policija nije reagirala sukladno važećim zakonima u slučaju napadaja skupine mladića na skupinu djevojaka zbog pretpostavke da se radi o lezbijkama na splitskoj plaži Bačvice.

Ostojić protiv homofobije: 'Kaznit ću policajce ako su štitili napadače na cure s Bačvica!'

U ranim jutarnjim satima skupina mladića zbog pretpostavke da se radi o lezbijkama nasilnički i fizički je napala skupinu djevojaka na splitskoj plaži Bačvice, navodi Ženska mreža te ocjenjuje kako na prijavljeni napad, prema izjavama žrtava nasilja, policija nije reagirala sukladno važećim zakonima te se krajnje neprimjereno i brutalno ponijela prema žrtvama i zaštitila nasilnike.

Ženska mreža upozorava, kako ističe, na alarmantnu prisutnost nasilja u društvu i nereagiranje sustava. "Izražavamo potporu zaštiti privatnosti i svih drugih prava žrtava konkretnog slučaja," stoji u priopćenje ŽMH koja osuđuje ponašanje policije, koju smatra izravno odgovornom pa zato traži adekvatno reagiranje nadležnih tijela.

ŽMH također traži sustavnu edukaciju i senzibiliziranje policije, pravosudnih tijela i javnosti te podsjeća na hitnost uvedbe građanskoga odgoja u škole, kako bi se, po njihovu mišljenju, kroz obrazovni sustav poticali mlade na prihvaćanje različitosti, uvažavanje manjina i nenasilničko ponašanje.

Podsjetimo, Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na svojem je Facebook profilu objavio kako je podnesen optužni prijedlog protiv počinitelja koji su u nedjelju napali šest djevojaka zbog njihove seksualne orijentacije.

Nakon što je nešto ranije na brojne reakcije građana na njegovom profilu vezano uz ovaj slučaj ostavio odgovor kako je cijeli slučaj u nadležnosti PU splitsko-dalmatinske te kako je sigurno da će se utvrditi sve okolnosti sada je objavio kako je protiv počinitelja podignut optužni priedlog .

"Ako je netko pogriješio onda će biti sankcioniran...Isto tako molim da se ne generalizira...Upravo raščiščavanjem i točnim činjenicama branit ćemo ugled policije i njeno profesionalno postupanje...", napisao je na svom Facebook profilu.

Izdvajamo