GRADONAČELNIK PETRINJE O ŽINIĆU

ŽESTOK NAPAD ZBOG ODLAGALIŠTA NUKLEARNOG NAPADA 'Žinić se ne ponaša kao župan koji želi dobro svojim građanima, nego kao poslušni vojnik HDZ-a'

 
Dvor, ilustracija otpada i nuklearka Krško
 Robert Fajt / Damir Krajač / Hanza Media / Profimedia, Alamay

Župan Ivo Žinić u slučaju rasprave oko opravdanosti i prihvatljivosti izgradnje nukelarnog odlagališta u vojarni Čerkezovac kod Dvora, ne ponaša se kao župan koji želi dobro svojim građanima, nego kao poslušni vojnik HDZ-a, koji brani političku odluku donesenu u Zagrebu da se nuklearno odlagalište gradi na Banovini. Drugi župani bore se da u svojim županijama imaju parkove prirode, a naš se zalaže da budemo odlagalište nuklearnog odlagališta i ostalog hrvatskog smeća i još nas uvjerava da to nije opasno, da nam ne može štetiti. Otkud on to zna, koje stručne podloge i analize ima?

Rekao je ovo Darinko Dumbović, saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje, na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak u Zelenoj kući u Petrinji, objektu u kojem se prodaju ekološkli proizvodi sa cijele Banovine i petrinjskog kraja.

Petrinja 26.09.2019. U prostorijama Zelene kuce u Petrinji, u kojoj se prodaju ekoloski prehrambeni proizvodi s podrucja Banovine i petrinjskog kraja, gradonacelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbovic sa clanovima Udruge Zrin i aktivistima stozera protiv nukelarnog odlagalista, odrzao je tiskovnu konferenciju. Istaknuo je kako Petrinja nece odustatui od borbe protiv nuklearnog odlagalista kod Dvora, te da je zupan Ivo Zinic, koji brani namjeru da se kod Dvora izgradi nukelarnog odlagaliste i koji istice da odlagaliste nije stetno, samo poslusni vojnik HDZ-a a ne zupan svih svojih sugradjana. Na fotografiji: Darinko Dumbovic u Zelenoj kuci u Petrinji

Snimio: Mate Piskor / CROPIX
Mate Piškor / CROPIX
Darinko Dumbović

- Ovo je ruralno područje, možemo živjeti od turizma i ekološke poljoprivrede jer imamo netaknutu prirodu. Kome ćemo prodavati svoje proizvode kao i nekretnine uz hipoteku da živimo uz nuklearno odlagalište, upitao je prof. Matija Bučar iz Udruge Zrin, dok je stručna konzultantica za gospodarenje otpadom i članica petrinjskog stožera protiv nuklearnog odlagališta Snježana Drvodelić istaknula kako ispada da je jedini kriterij kojim su se rukovodili odgovorni kod odlučivanja o lokaciji nuklearnog odlagališta činjenica da ovdje nema ljudi, da je riječ o rijetko naseljenom kraju.

- Zaboravlja se da nismo postigli dogovor s BiH, a odlagalište gradimo tik uz granicu te da nismo izradili sigurnosnu studiju za lokaciju Čerkezovac, rekla je odvjetnica Drvodelić.

Iskazala je nadu da će u ponedjeljak 30. rujna na međudržavnom sastanku ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića s njegovom slovenskom kolegicom Alenkom Bratušek, kada će se donositi odluka o načinu zbrinjavanja nuklearnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško, o svemu tome biti vođeno računa i da neće jedino novac, odnosno računica što je jeftinije za Hrvatsku, biti odlučujuća kod odlučivanja o Čerkezovcu kao potencijalnom odlagalištu nuklearnog otpada iz nukelarke Krško, ali i nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Instituta Ruđer Bošković i hrvatskih bolnica.

Sudionici tiskovne konfrencije naglasili su kako će ovog petka veliko izaslanstvo iz Petrinje sudjelovati na prosvjedu protiv nuklearnog odlagališta koje se organizira s druge strane granice u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:51