AFERA S POREZNIM OLAKŠICAMA

ŽESTOKA REAKCIJA Lalovac bijesan zbog skandala. Na hitnom sastanku tražio je ostavke

Nakon što je službenik Porezne odbio priznati donaciju, želi stati na kraj pojedincima koji tumače porezna pravila kako oni žele
 Dragan Matić/Cropix

Obrazloženje samoborskog poreznog službenika koji je odbio priznati donaciju Centru za ženske studije kao poreznu olakšicu jer se ta nevladina organizacija “zalaže za pravo na pobačaj” izazvalo je opću osudu Vlade, a nadležnog ministra financija Borisa Lalovca potpuno je izbacilo iz takta.

Kako nam je potvrđeno u Vladi, Lalovac je još preksinoć naložio Borisu Šuvaku, ravnatelju Porezne uprave, da odmah sankcionira odgovornu osobu, a održao je i sastanak sa svojim zamjenicima i pomoćnicima kojima je jasno dao do znanja da hitno urede stvari u svojim sektorima jer im doista ne treba da se, uz sve probleme koje imaju, bave i sumanutim mahnitanjem činovnika.

Oštre reakcije Vlade

Porezna je uprava jučer pokrenula postupak protiv službenika, a ravnatelj Šuvak i osobno se ispričao Centru za ženske studije.

- Ravnatelj nas je osobno nazvao, ispričao se i pozvao nas na kavu. Reakcija Porezne uprave i članove Vlade je bila promptna, no sama činjenica da se tako nešto dogodilo stvara bojazan na cijeloj civilnoj sceni - kaže Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ocijenila je rješenje porezne uprave “apsolutno nedopustivim i sramotnim”, a nakon sjednice Vlade komentirao ga je i Lalovac.

Bizarno obrazloženje

- Ne znam kako se to moglo dogoditi. Sankcije će biti brze i stroge. Nadamo se da se više neće ponoviti, da će ovo biti poruka da moramo raditi profesionalno, a svoje osobne stavove iznositi negdje drugdje - rekao je jučer nakon sjednice Vlade.

Podsjetimo, ispostava Porezne uprave u Samoboru poslala je Rješenje o odbijanju prava na poreznu olakšicu ženi koja je donirala određenu sumu Centru za ženske studije. U obrazloženju činovnik Porezne uprave napisao je kako se olakšica ne može priznati jer su “odgoj i obrazovanje te kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koji se zalaže za pravo na pobačaj, u izravnoj vezi s člankom 21. Ustava u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život”.

Službenik si je dao truda te se u obrazloženju pozvao i na odluku Europskog suda u sporu 'Oliver Brüstle v Greenpeace e.V', u kojem je, tvrdi, definirano da je “bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića”.

Službeni postupak

U Poreznoj upravi naglašavaju kako iznošenje osobnih stavova i uvjerenja u službenim postupanjima predstavlja povredu službene dužnosti zbog čega je i pokrenut službeni postupak provjere zakonitosti postupanja službenika koji je bio zadužen za obradu konkretne godišnje porezne prijave.

- Iz dostupnih podataka proizlazi da je konkretni službenik u obnašanju službene dužnosti postupao po osobnim stavovima i uvjerenjima, stoga će se u postupku nadzora utvrditi svi bitni elementi utvrđivanja povrede službene dužnosti - kažu u Poreznoj. Kako neslužbeno doznajemo, postupak nije pokrenut protiv osobe koja je potpisala sporno Rješenje, jer je to učinila odgovorna osoba po službenoj dužnosti, već protiv službenika - autora citiranog obrazloženja koji se, navodno, i ranije znao zaigrati u obrazloženjima.

Prijetnja otkazom

Utvrdi li unutarnji nadzor da je počinio tešku povredu službene i radne dužnosti, krajnja bi sankcija mogla biti i otkaz.

Neslužbeno se može čuti da obrazloženje koje je napisao nije naprosto promaklo odgovornima u samoborskoj Poreznoj upravi, već da nisu znali što bi s njim učinili, pa su odlučili poslati ga donatorici, koja će se sigurno žaliti te će joj žalba biti prihvaćena na drugostupanjskom tijelu.

U Ispostavi Porezne uprave Samobor nisu željeli komentirati postupak svojeg zaposlenika.

Neuobičajeno brza reakcija

Neobično je u Hrvatskoj doživjeti brzu reakciju državnih institucija kao što je djelovala Porezna uprava protiv vlastitog službenika. Ekspeditivno su pokrenuli postupak provjere zakonitosti postupanja službenika koji je građanki odbio poreznu olakšicu donacije Centru za ženske studije, uz obrazloženje da se taj Centar zalaže za pravo na pobačaj, što je, po njemu, u suprotnosti s Ustavom.

Netko bi ovakvu brzinu mogao povezati sa strahom od ministra financija Borisa Lalovca, koji je prije dva dana potčinjene javno optužio za nerad. A pod njega podpada i Porezna , koja i ne slovi kao najažurniji dio državne administracije.

Ovog puta sve je sređeno za nepuna 24 sata i iz Porezne uprave stigla je najava kako će se "u postupku nadzora utvrditi svi bitni elementi utvrđivanja povrede službene dužnosti', a ministar Lalovac također je žestoko kritizirao službenika.

I to apsolutno opravdano jer je nedopustivo da činovnik uzima za pravo proizvoljno tumačiti zakone. Osim kada, recimo, netko, proizvoljno počne tumačiti Zakon o pravima nacionalnih manjina i zatim krene razbijati višejezične ploče u Vukovaru - u tom slučaju ga se poziva na razgovore u vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:25