AFERA MEJLOVI

ŽESTOKE REAKCIJE NA NOVE MAILOVE KOJI POTVRĐUJU DA JE PLENKOVIĆ ZNAO ZA GRUPU BORG 'Ovo je njegov definitivan kraj'

 
Andrej Plenković u Saboru
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što su jutros procurili novi mailovi, kojima se dokazuje, kako tvrdi Index.hr, da je premijer Andrej Plenković bio informiran o tome da grupa Borg piše lex Agrokor te da se najmanje tri puta susreo s grupom Borg, nije trebalo dugo čekati na reakcije oporbenih političara.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić iz Istre je šokantnim ocijenio da se, kako je rekao, 'predsjednik Vlade HDZ-a i HNS-a zamara tajmingom puštanja mailova u javnost, umjesto da odgovori na ključno pitanje: Što misli o sadržaju mailova te je li to način na koji on odobrava pisanje zakona u Hrvatskoj?

- Skandalozna je činjenica da se država vodi putem privatnih mailova. Sukob interesa, ovdje je manje sporan. Mjerodavne službe moraju se pozabaviti činjenicom da se radi o trgovanju povlaštenim informacijama i pogodovanju što je direktna zloporaba položaja i ovlasti, a što je, da podsjetim, kazneno djelo, kazao je.

Ponovio je da političku odgovornost premijera Plenkovića i ministrice Dalić ne očekuje jer je, kazao je, oni nemaju.

Na Twitteru je bio još i oštriji.

- Ovo je definitivan kraj premijera Plenkovića. Tražimo raspisivanje izbora. SDP je spreman preuzeti vlast, a pomisao na veliku koaliciju jasno i glasno odbacujemo, napisao je Bernardić.

Krešo Beljak, šef HSS-a, na Twitteru je parafrazirao stihove velikog Azrinog hita.

- Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata.. istresi gorčinu do kraja.. na strateškim mjestima njihovi ljudi.. oni dolaze - kurvini mailovi, napisao je Beljak na Twitteru.

SDP-ov Gordan Maras, kao i njegov šef Bernardić, smatra da su jedini izlaz iz situacije ostavka premijera i prijevremeni izbori.

- Uvjeren sam da je od samog početka on jedan od Borgovaca i njegova odgovornost nije manja od one Martine Dalić. Jedini izlaz iz ove situacije je da Plenković podnese ostavku i raspiše nove izbore kako bi Hrvatska neopterećno mogla dalje. Ako mu ljudi vjeruju onda se nema čega bojati, rekao je za N1.

- Očekujemo da će i novi val emailova biti predmet istrage DORH-a. Oni jasno pokazuju da je premijer Plenković sve znao i ne samo da je znao, nego i sudjelovao u radu Borg grupe. Još skandaloznije je da je njemu bilo normalno da rade besplatno pa da će onda poslije kao konzultanti sve to nadoknaditi. On kao pravnik da nije vidio sukob interesa, opasnost, korupciju... Nevjerojatno. Sve to pokazuje da je Plenković novi Sanader, kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

S druge strane, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ne vidi nikakvu odgovornost premijera Plenkovića.

- Najprije, dio novoobjavljenih mailova je već objavljen, oni nisu novi. Ono što se iz njih može iščitati jest da je predsjednik Vlade od prvog dana govorio istinu, kazao je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:08