POTAMANIO CIJELI ROJ

ŽESTOKI OBRAČUN SUSJEDA 'Dok sam ja živ, njegove pčele neće sletjeti na moje imanje'

Milenko Begonja (66), vlasnik pčela: "Susjed je napravio zločin prema nevinim i korisnim stvorenjima i uopće ne shvaća kolika je njihova vrijednost za život"; Mile Čupić (50),susjed vlasnika pčela: "Stablo na koje su sletjele je na mome terenu i nikada neću dozvoliti da njegove pčele slijeću na moje privatno vlasništvo"
 Željko Huljev

Nesvakidašnji i skoro bizarni povod prioizveo je jutros u Drnišu u ništa čudnijoj atmosferi između leta i zujanja preko tri tisuće pčela situaciju krajnje napetosti na rubu fizičkog obračuna između dvojice susjeda koja je zahvaljujući primarnom uredovanju policije te potom novinara izbjegnuta ili po svemu viđenom samo prolongirana do daljnjega.

Naime, sukob prvih susjeda koje dijeli kameni zid nastao je jutros nešto iza 10 sati kada su iz jedne od četiri košnice u vlasništvu Milenka Begonje izašle pčele u roju od nekih 3.500 jedinki na svoj definitivni odlazak bez povratka, budući su u istoj košnici ustupile mjesto mladim pčelama koje su formirale novu zajednicu s mladom maticom.

Milenko Begonja, vlasnik pčela pokazuje na asfaltu dio od mnoštva uginulih pčela

- Ja i supruga smo promatrali njihovo rojenje i odlazak - kazao nam je Begonja. - Napravile su krug u letu oko kuće kao da nas žele posljednji put pozdraviti i za nesreću dok se skroz nisu okupile nakratko su sletjele u visoku krošnju susjedovog stabla Koštele, nakon čega je on izašao iz kuće, te se uz psovke dohvatio kamenica s kojima je nemilice mlatio obješeni roj. Poubijao ih je sigurno polovicu i roj se srećom podigao i odletio. Da bude gore - nastavio je Begonja - u istom trenutku iz još jedne košnice na isti put podigao se još jedan roj koji je sletio na isto mjesto i doživio istu sudbinu. Dio pčela tada se spustio s krošnje na obližnji zid s kojega su ranjene u grozdovima padale mrtve po cesti.

Mile Čupić

Begonja nam je u nastavku razgovora kazao da je susjedu vikao da ih ostavi na miru jer je pozvao profesionalnog pčelara koji će se popeti na stablo, primiti roj i pospremiti ga natrag u košnicu dok se ne smire, što je, tvrdi Begonja, susjed bešćutno ignorirao.

- Tada sam pozvao policiju budući mi je kao i pčelaru Beri Goreti zabranio ulaz na svoj posjed - dodao je Begonja i kazao da pčele godinama drži iz ljubavi i da mu u sezoni donesu 40-50 kilograma meda kojega besplatno podijeli prijateljima.

Koliko su miroljubive preostale prezivjele pčele iz uništenog roja uvjerio se i sam novinar

Na mjestu događaja uskoro smo dočekali i Milu Čupića. Bio je nervozan i hodajući po mrtvim pčelama stalno je naglašavao loše međususjedske odnose s Begonjama.

Pitali smo ga što su u svemu tome krive pčele, a on nam je odgovorio da dok je on živ Begonjine pčele nikada neće sletjeti na njegovo imanje. Direktno smo ga potom pitali zašto je pčele ubijao kamenicama što je naivno negirao i pri tom na našu opasku da pokaže ruke s ubodima pčela koje su se branile, iste je dobro natečene zavukao i sakrio duboko u džepove.

Begonje su cijeli slučaj prijavile na policiju, čije se daljnje postupanje očekuje tijekom dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:52