NOVI ZDRAVSTVENI CENTAR U OSIJEKU

Zgrada kožare uz Dravu bit će elitni dom za starije osobe

Zgrada bivše osječke kožare, na sjevernoj strani Kišpatićeve ulice, dakle uz samu šetnicu na Dravi, nakon više godina propadanja konačno bi trebala dobiti novu namjenu - u njoj će biti otvoren zdravstveni centar s domom za stare i nemoćne osobe, piše Glas Slavonije.

Bit će to dom s vrhunskom uslugom, ili bi možda jednostavnije bilo reći - elitni dom za stotinjak klijenata, onih koji će to, dakako, moći platiti. Plan je prvog čovjeka Očne optike i Očne poliklinike Oculus Damira Kujundžića da se budućim klijentima doma omogući ne samo vrhunska udobnost u prekrasnoj zaštićenoj zgradi koja će biti temeljito obnovljena, s pogledom na Dravu i vrlo lijepu šetnicu, nego i visokom razinom njege i medicinske skrbi. Naime, predviđa se da će čitav korisni prostor budućeg doma, koji se prostire na ukupno 12 tisuća četvornih metara, koristiti stotinjak klijenata o kojima će brinuti od 30 do 40 osoba, među kojima će biti i medicinsko osoblje te više liječnika.

Nekretnine bivše kožare već godinama nisu u funkciji, a posebice je lijepa zgrada najbliža obali Drave sve to vrijeme propadala. Nekretnine sa sjeverne strane Kišpatićeve ulice, koje su se prodavale u stečajnom postupku, Očna optika i Očna poliklinika Oculus kupili su na natječaju početkom 2016. godine.

- Moram priznati da mi se doista svidjela ta zgrada, prava ljepotica, sagrađena 1944. godine. Toliko da smo je prvo kupili, a poslije planirali njezinu buduću namjenu. Kupljena je nekretnina površine oko četiri tisuće četvornih metara, no praktično od naše uknjižbe radili smo na tome da toj nekretnini pripojimo još neke čestice, jer smo imali zamisao da uz zgradu imamo zaokružen prostor, odnosno vlastito parkiralište. Kupili smo još dvije čestice u Kišpatićevoj ulici i srušili te kuće, tako da smo dobili gotovo 12 tisuća kvadrata iskoristive površine.

U glavnoj zgradi zamišljeno je da se nalazi zdravstveni centar s domom za stare i nemoćne, uz koji bi se nalazili objekti za popratne djelatnosti. U objektu koji se nalazi između glavne zgrade i šetnice nalazit će se restoran koji će koristiti klijenti doma, ali bi u večernjim satima bio otvoren i za sve druge građane.

U sklopu zdravstvenog centra nalazit će se više liječničkih ordinacija koje bi imale prije svega zadaću pružanja skrbi za klijente doma. Primjerice, imat ćemo liječnika opće prakse, kardiologa, stomatologa, fizioterapeuta i kiropraktičara te oftalmologa, s obzirom na naš temeljni posao kojim se bavimo. U kompleksu bismo imali i outlet optike - kaže Kujundžić.

Kujundžić ističe kako u Oculusu kao investitori imaju vrlo dobru suradnju s Konzervatorskim odjelom u Osijeku, odnosno Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske, uz čiju će pomoć ta zaštićena zgrada biti i obnovljena.

Sve do sada što je uloženo u kupnju nekretnina i građevinske zahvate, a riječ je od približno dva milijuna kuna, financirano je vlastitim sredstvima Očne optike i Očne poliklinike Oculus. Ukupna će se buduća investicija, dakle bez onoga što je do sada uloženo, predviđa Kujundžić, kretati oko iznosa do osam milijuna eura.

Dodaje kako je uvjeren da neće biti problema pronaći klijente za budući dom, iako boravak u njemu neće biti jeftin. Naime, općenito je u Hrvatskoj velika potražnja za smještajem u domovima za stare i nemoćne te Kujundžić drži kako će biti mnogo onih koji će smještaj u budućem zdravstvenom centru, odnosno domu, moći platiti.

Osim toga, napominje kako na tržištu nema mnogo domova s udobnosti i razinom usluga i skrbi kakve će pružati ovaj u Donjem gradu. Pri tome ne isključuje mogućnost da će među klijentima biti i stranaca, jer Osijek je blizu Mađarske, Srbije, pa i BiH, a ukazuje i na činjenicu da mnogo naših ljudi živi i radi u inozemstvu, dok su im ovdje roditelji kojima je potrebna svakodnevna skrb, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:41