‘UMJESTO DA ČESTITAJU...‘

Plenković traži smjenu Uprave Ine: ‘Zgroženi smo, ali treba naglasiti tko je otkrio ovu aferu‘

‘Inicirat ćemo razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja. Mi smo htjeli otkupiti MOL-ov dio, on je to odbio‘

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon sastanka s koalicijskim partnerima stao je pred novinare i progovorio o skandalu koji je još od subote u fokusu hrvatske javnosti. Naravno, radi se o pljački Ine.

- Mi smo i kao Vlada i kao parlamentarna većina zgroženi. Osuđujemo ovakvo udruživanje s ciljem počinjenja ovakvog kaznenog djela. Razmotrili smo tri aspekta ove situacije. Ministar Filipović je nakon razgovora sa mnom održao sastanak s dijelom članova uprave Ine i od njih zatražio izvješće. Predsjednik NO sazvao je sjednicu i zatražio objašnjenje poteza uprave Ine. Naša ključna poruka je da su institucije države otkrile ovaj slučaj. Otkrio ga je Ured za sprečavanje pranja novca. Ta je poruka vrlo važna i vrlo bitna - rekao je Plenković i nastavio:

- U drugoj fazi uključili su se i Uskok i policija i Državno odvjetništvo. Mi želimo da se utvrdi odgovornost onih koji su ovo djelo počinili.

- Naša politička privrženost suzbijanju korupcije je jako snažna. Druga politička poruka se odnosi na upravljanje Inom. Nezadovoljni smo što uprava Ine nije vidjela da se ovo događa. Država je suvlasnik, MOL je većinski vlasnik. Sage o privatizaciji Ine znate jako dobro. Ovaj slučaj pokazuje da je model upravljanja loš. Izbjegava se u pojedinim situacijama nadležnost. Neovisno o tome, to ne oslobađa odgovornosti članove uprave da ne znaju što se događa ispod njih. Mi ćemo zatražiti odgovornost svih članova uprave i to bez ikakvih dilema. Inicirat ćemo razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja. Mi smo htjeli otkupiti MOL-ov dio, on je to odbio.

- U političkom smislu, ovo je neugodna situacija. Od prvog signala da se događa nešto neobično, institucije države nisu dopustile da ijedna kuna dođe u pitanje. Već je danas s računa jedne od osoba u državni proračun uplaćeno preko 400 milijuna kuna. Još jednom ponavljam: nema zaštićenih bez obzira na to je li taj član neke stranke. Na današnjem smo sastanku dobili potporu svih koalicijskih partnera za ovaj slijed aktivnosti.

Što znači da će pozvati Upravu na odgovornost?

- Cijela uprava mora odgovarati. Tražit ćemo odgovornost svih i poduzimati adekvatne aktivnosti. Većinski suvlasnik mora odobriti svaku odluku. Očekujemo ozbiljne razgovore s većinskim suvlasnikom. Odgovornost se mora staviti u prvi plan. Naš odgovor mora biti primjeren.

Napadi iz oporbe?

- Drug Grbin iz Kragujevca napada HDZ i govori da je neka banda. Umjesto da čestitaju, oni nastoje politički profitirati. Skočili su s poda i treba rušiti vladu. Ne bojim se nikoga, pa ni ujedinjene oporbe. Ponovit ću, mi se nalazimo u kontekstu rasta BDP-a, većeg rasta od predviđanja.

O smjeni članova NO-a

- Sad ne. Dominantna odgovornost leži na Upravi. Prvo na onome tko je napravio kazneno djelo.

Je li opcija razlaz s MOL-om?

- Oni imaju svoje dioničare i zakonske okvire. Da je taj razlaz tako jednostavan, davno bi se to napravilo, nije to rastava braka.

Kako je otkrivena afera?

- Svaka banka ima odjel koji se bavi sprečavanjem pranja novca. Mogli su ovi iz banke spavati. Brzina signaliziranja Uredu je bio vrlo učinkovit i brz, a novac je u ovom slučaju sačuvan.

Način prodaje plina u Hrvatskoj i dozvole HERA-e

- Imali smo sastanak s predsjednikom HERA-e i pitali kako se to dogodilo, dogodilo se sukladno zakonu. Oni koji se žele baviti trgovanjem plina moraju ispuniti određene kriterije i kad dobije odobrenje, sve što se kasnije zbiva, druge institucije trebaju reagirati kako su reagirale. Trgovina plinom je laptop posao jedne osobe koja zna što radi. Ne morate imati firmu od tisuću ljudi.

Eventualni otkup Ine?

- Država nastoji ostvariti ciljeve temeljem mjerljivih parametara. Nismo kolekcionari umjetnina. Mi možemo dati ponudu koja se temelji na profesionalnoj evaluaciji. To smo napravili. Ovakva energetska kriza pokazuje da su sve ranije odluke, da Ina ide u proces privatizacije, bile loše. To sam rekao puno puta.

Jeste li već tražiti smjene Uprave?

- Nema ostavki, vlada ima mehanizme kako da predlaže. Mi ne očekujemo da netko podnosi ostavke. Ovo nije situacija koja je sto posto u našim rukama. Ničeg se ne bojim, nije ni MOL-u ugodno, ali političku štetu trpimo mi. Ni MOL-u nije u interesu da se ovo događa.

Što ako MOL ne bude surađivao?

- Mi ćemo rješavati ovu krizu na zakonit način. Imali smo dovoljno pravnih sporova oko Ine, od kojih su neki loše završili za Hrvatsku. Moramo vući pametne i obazrive poteze u ovoj krizi. Moramo se pouzdati u pravni sustav.

Što je sa situacijom unutar HDZ-a?

- Gradska organizacija će poduzimati oko Škugora, vinkovačka oko Ratkić. Ovdje je pravda slijepa. To što je netko član ne znači da on utječe na odluke koje mi donosimo. Spominje se svašta, gospodin Katičić je bio vjenčani kum gospodinu Šurjaku. Šurjaka znam od prve godine fakulteta. Pa nije Zagreb Peking... To ne znači da bilo kakav kontakt, kumstvo ima veze s tim da jedna osoba napravi ovako nešto. Pa ne traži ta osoba naše mišljenje. Nije bitno je li unutar stranke bilo zagovaranja da Škugor bude direktor. Da je on imao tako velike kvalitete, onda bi postao nešto, a nije.

Čiju odgovornost u HDZ-u da tražim? Koga, pitam vas koga? Je li Katičić postavio Škugora u Inu? Nije. Ja, Filipović? Nismo.

O fotografiji sa Škugorom iz 2015.

- Takvih fotografija ima puno. Zar to dokazuje bliskost?. Uostalom, sve vam je objasnio glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Odgovornost ministra Ćorića?

- Jeste vi čitali te mailove? Kakve to veze ima s ovim? Nikakve. Vidjeli ste što je Ćorić rekao. Sigurno neću vjerovati Vanđeliću, imao je 30.000 kuna kao član NO, sad govori da se nije slagao, a bio je suglasan sa svim odlukama. Nudili smo mu mjesto gradonačelnika, a on je pobjegao. Pitao sam Ćorića je li on osobno zagovarao Škugora. Rekao mi je istinu, da nije.

Osjeća li premijer odgovornost?

- Osjećam se bijesan. Pojeo sam, da ne kažem čega ovih godina, mahom tuđih. Trpim jer sam naučilo da se ovakve stvari događaju, a mi smo tu da brinemo o napretku Hrvatske.

Borba protiv korupcije je prioritet ove Vlade. Ima li nekog slučaja koji nije do kraja istražen i procesuiran? Živimo u demokraciji, znamo koje je tijelo za što nadležno - zaključio je Plenković konferenciju za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:35