TRAŽE HITNU REAKCIJU INSTITUCIJA

Židovska organizacija DORH-u i MUP-u: Zaustavite svećenika Razuma, on negira ustaške zločine u Jasenovcu!

 CROPIX

ZAGREB - Židovska organizacija Margelov institut zatražila je od DORH-a i MUP-a da hitno pokrenu postupak protiv svećenika, povjesničara i voditelja Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, dr. Stjepana Razuma.

Margelov institut traži procesuiranje Razuma zbog intervjua Hrvatskom listu u kojemu je, između ostalog, izjavio da Jasenovac nije bio polje sustavnog uništenja, nego radni logor, da ustaše nisu bili koljači i zločinci, a da je “Za dom spremni” jedan od ljepših pozdrava hrvatskog naroda. Takve je izjave osudio i predsjednik države Ivo Josipović koji poručuje da je “Jasenovac simbol zla koje nitko u civiliziranom svijetu, pa ni u Hrvatskoj, ne bi smio ignorirati”.

Pismo vlasti

“Predsjednik se odlučno suprotstavlja svakom iskazivanju neoustaštva, negiranju genocida i holokausta te zločinačkog karaktera ustaške NDH”, stoji u priopćenju iz njegova ureda.

Židovska je organizacija, pak, Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću poslala pismo u kojemu upozorava da Razumove izjave podliježu kaznenom progonu.

Kršenje Ustava

- DORH i MUP trebaju reagirati temeljem Kaznenog zakona, članka 325., budući da postoji osnovana sumnja da se radi o nijekanju genocida i zločinačkog karaktera ustaške NDH koje se kao takve odriče i Ustav RH - poručuje direktor Margelova instituta, Alen Budaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:29