MOGUĆA LOKACIJA

Žinić o odlagalištu na Trgovskoj gori: Petrinja nije ugrožena, u pitanju je politikantstvo

Ivo Žinić
 Mate Piškor / CROPIX

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je u utorak, vezano za moguću lokaciju odlagališta nisko i srednjeradioaktivnog otpadna na Trgovskoj gori, da Petrinja nije ugrožena jer je 60 do 70 kilometara udaljena od Trgovske gore, dodavši kako neki žele županiju prikazati kao mjesto gdje nema života i vlada beznađe.

Na pitanje novinara kako komentira današnji poziv petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića da mu se priključi u borbi protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, župan Žinić rekao je kako je u pitanju politikantstvo, i da neki žele ovu županiju prikazati u lošem svjetlu, s nuklearnim otpadom, gdje nema posla i života, gdje vlada beznađe.

Objasnio je kako je moguće odlagalište na Trgovskoj gori predviđeno za nisko i srednjeradioaktivni otpad, dok će se onaj nuklearni iz Krškog odlagati u Vrbini pored Krškog u Sloveniji.

Otpad za skladištenje u Čerkezovcu odnosi se na medicinski otpad, radioaktivne igle, materijale, gromobrane, zaštitnu odjeću i slično. Mi svoj radioaktivni otpad moramo skladištiti da bude pod kontrolom, a pretpostavljamo da nekontroliranih odlagališta (s takvim materijalom) ima diljem Hrvatske, pa možda i u vojnim skladištima i bunkerima u Čerkezovcu. Iako u našim županijskim prostornim planovima ta lokacija nije predviđena za odlagalište, moramo poštivati prostorne planove višeg reda, rekao je Žinić.

Naglasio je kako Petrinja nije ugrožena, jer je 60 do 70 kilometara udaljena od Trgovske gore, a osudio je i ranije postavljene džambo plakate s mrtvačkom glavom na ulazu u Sisačko-moslavačku županiju.

Izrazio je mišljenje kako slučaj s odlagalištem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i polemika o sisačkoj Rafineriji nafte, služe na privlačenje pažnje, te da je u pitanju 'politička promocija, odnosno politikantstvo koje provode određene skupine ili pojedinci'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:51