APSURD

ŽIVI ZID JE ZABRINUT ZBOG 5G TEHNOLOGIJE U istim se istraživanjima pokazalo da zdravlju šteti kava, a i kiseli krastavci

Ivan Vilibor Sinčić
 Davor Pongračić / CROPIX

Budući da su svi drugi problemi u državi riješeni, Živi zid danas je priredio konferenciju za novinare ispred zgrade Ministarstva zdravstva kako bi upozorio na terminalnu opasnost koju po ljudsko zdravlje predstavlja buduće uvođenje “eksperimentalne” 5G tehnologije u Hrvatsku, premda druge države, tvrdi to tako Živi zid, “tu istu tehnologiju odbijaju uvesti jer nisu istraženi njezini učinci”.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić razložio je da, prema istraživanju koje su sami proveli, od stotinjak baznih stanica u Zagrebu njih 70 posto postavljeno je protupravno, a 90 posto nema uporabnu dozvolu. Živi zid će stoga predložiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti od neionizirajućeg zračenja. “To pokazuje da vlada totalni nered i kaos, da teleoperateri mogu raditi kako, što i gdje hoće a institucije, ministarstva zdravstva i graditeljstva i prostornog uređenja te inspekcije ne mogu im, odnosno ne žele stati na kraj”, prenosi Hina Sinčićev govor.

U sklopu vrlo selektivno probranih i oportuno interpretiranih informacija i poluinformacija koje su medijima isporučili i Sinčić i drugi pripadnici ove stranke, kandidat Živog zida za Europski parlament Tihomir Lukanić kazao je pak da se na takav “neuređeni sustav sada želi nadograditi 5G mrežu, iako je više od 200 znanstvenika iz 40 zemalja uputilo apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da se pričeka s njezinih uvođenjem jer nisu do kraja istraženi mogući negativni učinci po ljudsko zdravlje, a sve je to utemeljeno na oko 10.000 znanstvenih radova”.

I dok je sasvim točno da nisu potpuno istraženi učinci 5G-a na ljudsko zdravlje i da se na tome definitivno treba ozbiljno raditi, točno je i da su neka od istraživanja koja jesu pokazala da je ta tehnologija potencijalno kancerogena u identičnu “potencijalno kancerogenu” skupinu svrstala i kisele krastavce i kavu.

5G tehnologija - koja će, podsjetimo, donijeti najmanje 10 puta više brzine interneta i trebala bi imati nemjerljive efekte na razvoj gospodarstva - 5G će, dakle, velikim dijelom zauzimati niskofrekventni spektar koji trenutno koriste postojeći 4G LTE te Wi-Fi, što znači će se tu u praksi promijeniti malo toga. 5G će, doduše, koristiti i mmWave tehnologiju koja ima višu frekvenciju, ali i dalje frekvenciju koja ne dolazi ni blizu ionizirajuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:23