EKOLOŠKA OSVIJEŠTENOST

ZLARIN I SLUŽBENO POSTAJE PRVI HRVATSKI OTOK BEZ UPOTREBE JEDNOKRATNE PLASTIKE Potpisivanje povelje s prisegom o 'antiplastičnoj borbi'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Zlarinjani su odlučni u namjeri da njihovo mjesto postane prvi hrvatski otok bez jednokratne upotrebe plastičnih potrepština. U sklopu projekta 'Zlarin bez plastike', o čemu smo prvi pisali prije šest mjeseci, u petak će u hotelu Koralj na Zlarinu biti svečano potpisana povelja kojom će i službeno početi 'antiplastična borba' na otoku.

Povelju 'Za Zlarin bez plastike' s prisegom da više nikada u budućnosti neće koristiti jednokratnu plastiku u svom poslovanju i tijekom kulturno-zabavnih manifestacija potpisat će svi predstavnici trgovačkih i ugostiteljskih tvrtki i obrta, otočnih udruga i društava, kao i čelnici Mjesnog odbora Zlarin i tamošnje Turističke zajednice.

Fotogalerija: Zlarin postaje prvi hrvatski otok bez plastike

Povelju će supotpisati Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević – autorice inovativnog rješenja 'Zlarin – otok bez plastike' koje je pobijedilo na nacionalnom natječaju inicijative zaustavljana dotoka plastičnog otpada u more pod nazivom 'Adriatic Plastic Challenge'.

Sukladno povelji koja će se potpisati, ove četiri mlade ekološke aktivistice, koje vuču korijene s ovog šibenskog otoka i ljetuju na njemu, izradit će studiju pronalaženja alternativnih i ekoloških prihvatljivih proizvoda u svakodnevnoj upotrebi, te će biti zadužena za edukativnu podršku i promociju projekta preko svojih web stranica.

-Već ovoga ljeta na Zlarinu će biti izbačeni iz upotrebe jednokratni plastični proizvodi – vrećice, čaše, tanjuri, pribori za jelo i slamčice. Svi naši mještani zdušno podržavaju ovaj projekt, a očekujemo da će se načina života na Zlarinu bez plastičnih potrepšiTna pridržavati vikendaši, turisti i svi ostali posjetitelji otoka. Pred nama je puno truda da Zlarin uistinu postane otok bez plastike, a čvrsto se nadamo da ćemo u tome uspjeti – kazao je Antoni Biberica, mladi predsjednik Mjesnog odbora Zlarina.

Na Zlarinu,'otoku koralja', stalno živi dvjestotinjak mještana, dok je na njemu ljeti i do četiri tisuće vikendaša, stranih i domaćih turista. Svake turističke sezone do sada je u Zlarinu bilo i do 15 tisuća plastičnih vrećica koje bi završavale u otpadu, a od toga veliki dio po otoku i u moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:15