PRVI ČOVJEK HOO-A

Zlatko Mateša: ‘Vojska krši dogovor! Sportaše i trenere moraju osloboditi rada'

Zagreb, 030611.Zlatko Matesa, predsjednik HOO-a.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša žestoko je zaratio s Ministarstvom obrane i Glavnim stožerom Oružanih snaga zbog nadnarednika Dragana Naglića, pripadnika Bojne za specijalna djelovanja i trenera biatlonca Dine Butkovića.

Butković, svjetski juniorski viceprvak u biatlonu, otišao je nedavno na završne tri utrke Svjetskog kupa u biatlonu bez svog trenera Naglića kojem načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić nije dopustio odlazak s radnog mjesta. Mateša tvrdi da je to izravno kršenje sporazuma između MORH-a i HOO -a o suradnji, unapređenju i razvoju sporta te mogućnosti zapošljavanja vrhunskih sportaša u MORH-u. Tim je sporazumom regulirano korištenje vojnih objekata za pripreme sportaša, sudjelovanje vojnika - sportaša na natjecanjima, njihove pripreme... Mateša tvrdi da se sporazum odnosi i na Naglića, a MORH suprotno. U odgovoru MORH-a stoji da je Hrvatski olimpijski odbor 13. veljače od Glavnog stožera zatražio oslobađanje Naglića od radne obveze u razdoblju od 2. do 19. ožujka i od 1. svibnja nadalje.

U MORH-u su zaključili da se na Naglića ne odnosi sporazum s HOO-om te da “ne postoji zakonski okvir za oslobađanje djelatnika od radne obveze u tako dugom razdoblju”. Olimpijskom odboru i samom Nagliću ponuđeno je korištenje neplaćenog godišnjeg odmora do 30 dana. No kako Naglić nije zatražio korištenje godišnjeg odmora ni neplaćenog dopusta, nego izostanak s posla od nekoliko mjeseci, zahtjev je odbijen.

U MORH-u tvrde da načelnik Glavnog stožera ne može ni jednom pripadniku OSRH odobriti izostanak s posla na nekoliko mjeseci te da ga nikakvi pritisci ne mogu natjerati na kršenje zakona.

No Mateša je neumoljiv.

- To je notorna glupost! Kakav neplaćeni godišnji? Mi smo s Ministarstvom obrane potpisali sporazum i njegove odredbe odnose se i na Naglića - kaže Mateša. Tvrdi da su već zatražili sastanak s ministrom obrane Antom Kotromanovićem da bi se riješila nastala situacija.

- S ministrom obrane imamo odličnu suradnju, ali niži vojni zapovjednici koče provedbu sporazuma, oni bezveze trabunjaju. Pitanje je dobre volje i prepoznavanja državnih interesa da se vrhunskim sportašima omoguće normalni uvjeti rada. Mi samo tražimo da se provodi ono što je potpisano i ništa više. U svijetu je uobičajno da su vrhunski sportaši pripadnici vojske i nitko ih ne sprečava u sudjelovanju na velikim natjecanjima - ističe Mateša.

Čvrsta je, inače, veza između Bojne za specijalna djelovanja i Biatlonskog saveza. Brigadir Nikola Županić, bivši zapovjednik te postrojbe, predsjednik je Biatlonskog saveza. Unutar vojarne u Delnicama uređene su staze za biatlon, a Oružane snage kupile su četiri specijalne biatlonske puške. Nakon što je Županić smijenjen, inventurom skladišta utvrđeno je da jedna puška nedostaje zbog čega je stegovno kažnjen Naglić koji je za pušku bio zadužen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:30