VELIKO SRCE SREDNJOŠKOLKE

ZLI VLASNICI BACILI SVOJE LJUBIMCE U JAMU PUNU KLAONIČKOG OTPADA Proveli su ondje mjesec dana, jedva su preživjeli, a onda je lavež čula Danijela (15)

 
 Tonči Rađa

Jedna šetnja u prirodu, veliko srce i ljubav prema životinjama čine sretan završetak jedne, nažalost, ružne priče iz Imotske krajine, piše Slobodna Dalmacija.

Prije nekoliko dana petnaestogodišnja Danijela Karoglan iz Zmijavaca, učenica prvog razreda imotske srednje škole, šetala se s djedom i bratom po brdovitom području svoga mjesta.

Istančan sluh, ali i poznavanje trenutka u kojem se nalaze ugrožene životinje, dovelo ju je do nezaštićene duboke prirodne jame zvane Velika ovčarina. Iz nje je dopirao lavež i zavijanje pasa.

- Kako sam već jednom spasila nekoliko štenaca, prije nekoliko godina, isto tako ostavljenih na milost i nemilost u prirodi, odmah sam shvatila da su u jamu bačeni psi. Nisam mogla zamisliti da postoji netko tko bi mogao u tu jamu baciti pse. Tu noć nisam mogla spavati i odlučila sam sama poduzeti korake u spašavanju pasa. Tražila sam udrugu u Imotskom za zaštitu životinja, no tamo je nema, pa sam zvala Split.

- Sreća je bila što sam dobila barba Tončija Rađu i onda je sve krenulo. Toliko sam sada sretna da ne možete zamisliti. Hvala i Barbari i Zvonimiru Filipoviću koji su pomogli te Borisu Gavriću. Hvala ovim dobrim ljudima, a one druge molim, nemojte više bacati jadne pse u jame – u jednom dahu nam reče predivna djevojčica Danijela.

Nakon Danijeline intervencije sve je pošlo po dobrome. Iskusni speleolog Tonči Rađa iz splitskog "Špiljara", uz pomoć Borisa Gavrića, obavio je operativni i vrlo zahtjevni dio posla, na poziv Zaklade za zaštitu životinja.

- Jama nam je bila poznata jer smo je istražili još 2004. godine. Kako je već tada u toj jami bilo smeća, predložili smo da se zaštiti, što su čelnici Zmijavaca i učinili. Nažalost stupovi, sa željeznim matama oko jame očito nisu bili dovoljna prepreka, pa nas je u jami dočekalo na stotine kilograma klaoničkog otpada, guma, dvije automobilske karoserije i puno drugih "lipih stvari". I u tim doista užasnim uvjetima uspjeli smo uhvatiti pse koji su očito već dulje vrijeme bili u jami, te ih izvući na površinu te predati Zvonimiru Filipoviću.

Već se više od 40 godina bavim istraživanjima jama i spilja, ali ne sjećam se da je i u jednoj drugoj jami takvo katastrofalno stanje na dnu! Problem je što kiša, ali i vode cijednice, stalno ispiru klaonički otpad i odnose ga u još dublje slojeve tla, tako da ne bi bilo ništa čudno da dođe do zagađenja bunara ili u Zmijavcima ili u Podbablju Gornjem, a vidim, tu se turizam dobro razvija – kazao je Tonči Rađa.

Psi su bili mršavi, spasila ih je voda koja se slijevala u jamu, nisu jeli. Jedan je bio više od mjesec dana u jami, kako tvrde speleolozi, a drugi je bačen tek nedavno.

Na jednom je ostala ogrlica i lanac i očito da ga je neodgovorni vlasnik, bez imalo sažaljenja, vukao na silu i ubacio u jamu jer ima ozljede na vratu.

I konačno, psi se sada dobro osjećaju, nalaze se u azilantskom centru u Kaštelima i nakon oporavka tražit će im se udomitelj, piše Slobodna Dalmacija.

Tonči Rađa
Tonči Rađa
Tonči Rađa
Tonči Rađa
Tonči Rađa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:00