NASILJE U BJELOVARU

Zlostavljanog učenika podupire 13.000 članova na Facebooku

 YouTube

BJELOVAR - Mobitelom snimljeni prizori zlostavljanja učenika sedmoga razreda bjelovarske II. osnovne škole u petak objavljeni na internetskim portalima u Bjelovaru su podigli podosta prašine. Facebook grupa pod nazivom "Svi koji mrze I. B. i hoće da ode iz OŠ" nije baš proslavila njene osnivače.

Štoviše, Facebook grupa potpore zlostavljanom dječaku iz sela pokraj Bjelovara u nepuna tri dana okupila je više od trinaest tisuća članova. Potporu dječaku kojega su mjesecima zlostavljale učenice i učenici iz njegova razreda daju i brojni pojedinci telefonski se javljajući njegovim roditeljima.

Svoje su mišljenje o cijelom događaju izrekli i čitatelji u komentarima novinarskih tekstova koji su ukazali na događaj u Bjelovaru i problem zlostavljanja kojega ima u mnogim školama u Hrvatskoj.

Za početak, o događajima se u školi u kojoj se provodi UNICEF-ov program "Stop nasilju među djecom" i na čijoj se zgradi od 2004. godine koči i tabla s natpisom "Ovo je mjesto nulte tolerancije na nasilje", izjasnio Školski odbor II. osnovne škole.

Uz ostalo je, odmah nakon što je nasilje nad učenikom izbilo u javnost, najoštrije osudio postupak učenika - nasilnika, uz izražavanje žaljenja učeniku - žrtvi i njegovim roditeljima. Izraženo je i žaljenje što je cijeli događaj s tako mnogo pozornosti popraćen u medijima.

Izostalo je, međutim, objašnjenje zašto se zlostavljanje tako dugo toleriralo, bez poduzimanja svih mjera koje školi, ali i svima ostalima, stoje na raspolaganju. Dugogodišnji ravnatelj škole Mirko Zeman u petak je, dodajmo, na radu bio posljednji dan i otišao je u mirovinu.

Novu ravnateljicu Davorku Bačeković - Mitrović u ponedjeljak su, prvoga radnoga dana, dočekali razni sastanci, a u školu je došla prosvjetna inspektorica i stručnjaci kriznoga stožera. S problemom je u ponedjeljak u Bjelovaru upoznata i prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa od koje se očekuju sugestije za stručnu pomoć i, dakako, konkretna pomoć.

- Reagirali smo odmah, čim smo čuli za problem. Konstatirali smo da škola ima izvrsne rezultate, kao i druge osnovne škole u gradu, no incidenti su uvijek mogući - izjavio nam je u ponedjeljak gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec dodajući da je od II. osnovne škole zatraženo da se o cijelom događaju zauzme jasno stajalište.

O svemu je potrebno obavijestiti i Centar za socijalnu skrb, ne da bi se prozivalo nekoga da je kriv, već da obavi svoj dio posla. Dogovoreno je i da se oko održavanja radionica za rad sa djecom koja su bila uključena u taj incident angažira struka i organizira stručna pomoć. U rješavanje se problema uključila i potpredsjednica Vlade i predsjednica Savjeta za mlade RH Đurđa Adlešič:

- Pružanje stručne pomoći školi i djeci koja iz svega izlaze ovoga izlaze s traumama dogovorila sam sa doc. dr. sc. Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. Suradnju sam dogovorila i s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa. Zajednički nam je cilj pomoći, ali i spriječiti daljnje nasilje - u ponedjeljak nam je izjavila Đurđa Adlešič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:56