RASPRAVA U SABORU

ZMAJLOVIĆ POZVAO PLENKOVIĆA DA SMIJENI DOBROVIĆA 'Hrvatska više ne moće biti talac nesnalaženja jednog čovjeka!'

 HANZA MEDIA

NOVO>>> 12:23 Nakon 45 minuta rasprave pred zastupnike je stigao amandman Mosta i HDZ-a koji su predložili da se isplata otpremnina odgodi do 1. siječnja 2018. godine. Zakonskim izmjenama koje je u Sabor poslala Vlada datum je bio 1. siječnja 2019. godine.

"Stidite se sami svojih prijedloga!" kazao je Branimir Bunjac iz Živog zida. "Najlakše je reći držite se dnevnog reda i dati mi opomenu", kazao je Bunjac Petrovu koji mu je dao opomenu netom prije jer je "skrenuo s dnevnog reda". No, uslijedilo je i nešto gore.

"Zbog ovoga smo k'o u Sjevernoj Koreji", nije se dao Bunjac nakon čega mu je Pernar oduzeo riječ.

------------------------

SDP-ov saborski zastupnik Mihael Zmajlović pozvao je u utorak premijera Andreja Plenkovića da smijeni Mostovog ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, kojega proziva za nesnalaženje u svom resoru, te najavljuje da će, ako ga premijer ne smijeni, SDP pokrenuti njegov opoziv u Saboru.

"Hrvatska više ne može biti talac nesnalaženja jednog čovjeka. Sustav zaštite okoliša upao je u nezamislivu financijsku rupu, Fond je minusu od 750 milijuna kuna u samo godinu dana i gdje to vodi? Rezultat je to apsolutnog nesnalaženja jednog čovjeka. Koalicijski partner HDZ bježi od odgovornosti i 'buši' ministra iz svoje Vlade preko medija. Gospodine Plenkoviću, gospođo Žalac, pozivam vas da prestanete sa spletkarenjem i preuzmete odgovornost. Ovdje nije riječ o problemu jednog čovjeka i jednog resora koji nam se pred očima urušava, već o problemu cijele Vlade na što nas upozorava Europska komisija", istaknuo je Zmajlović, bivši ministar zaštite okoliša, nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

Zmajlović traži i očitovanje premijera o tome što se događa u njegovoj Vladi.

Stanku je, kaže, zatražio zbog ugrožavanja povlačenja 6,8 milijardi eura iz operativnog programa Kohezija i konkurentnost, koje treba ispuniti do 31. prosinca ove godine. "Nalazimo se na kraju godine koju građani, što se tiče zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, neće pamtiti ni po čemu", poručio je taj SDP-ovac i upozorio kako su 'penali' koje će Hrvatska platiti "gotova stvar".

HDZ-ov Branko Bačić kazao je kako je ministar Dobrović napravio plan gospodarenja otpadom na koji je i HDZ imao određenih primjedbi. "Te smo primjedbe iznijeli u samoj raspravi oko izrade Plana, što je rezultiralo da je ministarstvo nakon takvih primjedbi, a i nakon primjedbe koja je došla od Europske komisije, izmijenilo Plan gospodarenje otpadom. Plan je upravo završio javnu raspravu i očekujem da će ga Ministarstvo zaštite okoliša u tom smislu i doraditi", rekao je Bačić.

Europska komisija se, tvrdi, ne protivi Planu, nego u svom dopisu navodi kako je potrebno napraviti temeljitu analizu postojećeg sustava gospodarenja otpadom i dati cjelovitiji okvir za prelazak na novi sustav, koji podrazumijeva izgradnju više reciklažnih dvorišta i reciklažnih centara, te koji nije u suprotnosti s donesenom strategijom, koja predviđa izgradnju 13 centara.

"Mi u HDZ-u očekujemo da Vlada nastavi s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom, pogotovo onih koji su u visokoj fazi realizacije, a da se za ostale centre razmisli o njihovim kapacitetima i njihovoj predimenzioniranosti", naglasio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:54