USKORO NA TRŽIŠTU

Znanstvenici na pragu otkrića: Jednim cjepivom doživotno ćemo se riješiti gripe!

Zagrebačka premijera novog filma Dalibora Matanića 'Majka asfalta' održana je u Movieplexu, a pohodili su je Ana Stunić, Tatjana Jurić, Luka Dragić, Leona Paraminski te glavni glumci filma Janko Popović Volarić i Marija Škaričić

ZAGREB - Cjepivo protiv gripe koje će objedinjavati sve sojeve i koje bi doživotno štitilo od te virusne bolesti moglo bi se pojaviti na tržištu za tri do najkasnije pet godina. Ova obećavajuća vijest stigla je jučer sa Svjetskog kongresa o gripi koji se upravo održava u Amsterdamu.

Jeftinije i učinkovitije

Znanstvenici kažu kako bi tako gotovo mogli iskorijeniti, za neke smrtonosnu, bolest, uključujući prošlogodišnju pandemijsku svinjsku, te ptičju gripu koja prijeti već nekoliko godina. Drugim riječima, više se ne bismo cijepili svake godine, a ispitivanje na dobrovoljcima koje je provedeno u Velikoj Britaniji govori da se radi o cjepivu s boljim karakteristikama od svih koja se trenutno razvijaju, jer sadrži znatno više sojeva od konkurentskih. Također se očekuje da bude jeftinije od sezonskog cjepiva. Naime, sezonsko se cjepivo mora prilagođavati svake godine ovisno o promjeni na površini virusa zbog već dobro poznate mutacije. Novo cjepivo, temelji se na proteinima koji su zajednički svim sojevima i koji se nisu promijenili već 60 godina.

Drugim riječima, to bi trebalo ukloniti potrebu za promjenom cjepiva svake godine, rečeno je na kongresu. Umjesto da koristi antitijela za uništavanje virusa, novo cjepivo oslanja se na uništavanje ostalih stanica imunološkog sustava koje se zovu citotoksične T-stanice. Na taj način cjepivo potiče tijelo na proizvodnju T-stanica.

Testovi na miševima

I nekoliko drugih laboratorija diljem svijeta u utrci su za proizvodnju prve univerzalne zaštite od gripe. No, čini se da je ovo britansko u prednosti jer štiti organizam od više sojeva virusa. Cjepivo je uspješno testirano na miševima koji su preživjeli unatoč tome što im je ubrizgana smrtonosna količina virusa gripe prije cijepljenja. Potom se ispitivala učinkovitost cjepiva na 48 zdravih dobrovoljaca koji su također imali dobar imunološki odgovor na virus gripe.

Stručnjaci računaju da bi se u nekoliko godina procijepilo cjelokupno stanovništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36