SLUČAJ BORISA IVETIĆA

ZNANSTVENIKA PRIVELI JER SE POSVAĐAO S MINISTRICOM DIVJAK? Dva je mjeseca prosvjedovao pred Ministarstvom znanosti, a onda je završio na policiji

Boris Ivetić
 Željko Puhovski / CROPIX

Boris Ivetić, teorijski fizičar koji od početka srpnja prosvjeduje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) na Donjim Sveticama, uhićen je u petak, objavili su mediji.

Iz PU zagrebačke su nam potvrdili da su u petak ujutro intervenirali pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uhitili jednog tridesetšestogodišnjeg muškarca, ali nisu naveli njegov identitet. Istaknuli su da je uhićen na temelju članka 6. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Riječ je o članku koji predviđa novčanu ili kaznu zatvora do 30 dana za osobe koje se na javnome mjestu ponašaju na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir. U policiji navode da je 36-godišnji muškarac odveden na Prekršajni sud u Zagrebu.

Intervencija

Vijest o Ivetićevu uhićenju prva je objavila stranka Slobodna Hrvatska. Iz te stranke tvrde kako je ministrica Blaženka Divjak pokušala oteti Ivetićev transparent na kojem je pisalo “Ministrice, zašto štitite kriminal na PMF-u?”, u čemu ju je on spriječio, a nakon toga je došla policija i Ivetića odvela na sud. Sud ga je onda, kako tvrdi Slobodna Hrvatska, poslao u Remetinec.

O događaju ispred njihove zgrade na Donjim Sveticama oglasili su se i iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“U petak 23. kolovoza gospodin Ivetić se, nakon verbalnog napada na ministricu na samom ulazu u Ministarstvo, agresivno uputio prema ministrici, a između njih se postavio službeni vozač te spriječio mogući napad, te je Ministarstvo bilo dužno reagirati i kontaktirati policiju. Napominjemo da Ministarstvo nema informaciju o daljnjem postupanju policije u tom slučaju”, napominju iz MZO-a.

Slučaj doktoranda fizike Borisa Ivetića (36) privukao je medijsku pozornost još početkom srpnja kada je počeo svoj prosvjed ispred MZO-a, odlučivši se najprije za štrajk glađu. Ivetić je tada optužio zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF) za neisplatu asistentske plaće od 2013. godine za izvođenje nastave “na crno”. Ivetić je ustvrdio da je “održao 12 semestara nastave, za što je jednom dobio 2000 kuna”. Dodao je da njegov rad realno vrijedi pet milijuna kuna, ali da njega ne zanima nikakav novac nego mu je “puno važnije da se Institut ‘Ruđer Bošković’, Prirodoslovno-matematički fakultet i općenito znanost u Hrvatskoj očiste od kriminala, korupcije i nepotizma”.

Poslovni odnos

Pisao sam poreznoj inspekciji, DORH-u i Vladi. Nemam osjećaj da se išta rješava i prisiljen sam na ovaj očajnički čin. Neću otići dok se stvari ne riješe ili ne umrem - izjavio je za Jutarnji list Boris Ivetić početkom srpnja.

U međuvremenu nastavio je prosvjedovati ispred zgrade MZO-a, a u nekoliko je navrata bio na razgovorima s čelnim ljudima Ministarstva.

“G. Ivetić je protekla dva mjeseca proveo u prostoru Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon nekoliko održanih sastanaka s državnim tajnikom Antičićem, posebnim savjetnikom Marom Alavanjom te održanim sastankom s ministricom Divjak u kojima se pokušalo pomoći g. Ivetiću s obzirom na njegove navode o nepravednom i nezakonitom poslovnom odnosu s PMF-om”, navodi se u priopćenju.

“Tijekom puna dva mjeseca prosvjeda djelatnici Ministarstva su osigurali g. Ivetiću dostojanstveno pravo na prosvjed. U ta dva mjeseca komunalni redari i policija su u više navrata intervenirali zbog različitih verbalnih sukoba g. Ivetića s djelatnicima Ministarstva te zaštitarskom službom Ministarstva”, poručuju iz MZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:36