OGROMNE RAZLIKE

ZNATE LI KOJI JE NAJBOGATIJI GRAD U HRVATSKOJ? Donosimo i pregled najsiromašnijih, a svi oni imaju jednu zajedničku stvar!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.12.2016. u 09:23

Cres, Losinj, 300416.
Razne panorame i vedute s otoka Cres i Losinj. Na fotografiji: Mali Losinj.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Od 50 općina u Hrvatskoj s najvišim prihodom po stanovniku, sve se nalaze u jadranskom području, a čak 41 uz more, objavilo je jučer Institut za javne financije, analizirajući podatke o prihodima i rashodima 428 hrvatskih općina, 128 gradova i 20 županija u prošloj godini, prenosi Novi list.

Kako se krećemo prema unutrašnjosti i Slavoniji, jedinice lokalne samouprave su siromašnije, izuzev područja Zagreba i većih gradova. Od sto najsiromašnijih općina, čak 30 posto njih nalazi se u Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nijedna od stotinu općina s najnižim prihodima po stanovniku nije smještena u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, uočili su autori analize Katarina Ott, Mihaela Bronić i Branko Stanić. 
Razlike u prihodima među općinama su goleme. Najbogatija u 2015. godini bila je Janjina na Pelješcu, sa 21.756 kuna prihoda po stanovniku, a slijedile su je Vir (19.987 kuna) i Baška (16.938).

Trideset najsiromašnijih općina zajedno imaju iste prihode kao jedna od tri najbogatije, a to su Konavle, Vir i Medulin, od kojih svaka ima proračun od oko 60 milijuna kuna. Prosječni prihodi općina po stanovniku su 3.328 kuna, a dvije trećine njih ispod su prosjeka. Četiri najsiromašnije općine – Sikirevci, Strizivojna, Mače i Pojezerje – imaju manje od tisuću kuna po stanovniku.

Slično je i s gradovima. Od 20 najbogatijih gradova – od Biograda na Moru (6.331) do Malog Lošinja (11.211 kuna) – svi se nalaze uz more, osim Vrlike i Zagreba. Od 18 najsiromašnijih gradova, koji imaju manje od 2.000 kuna, ni jedan se na nalazi na obali.

Čini se da se razlike između siromašnijih i bogatijih povećavaju. Godine 2014. samo četiri grada iz unutrašnjosti svrstala su se među 20 najbogatijih u Hrvatskoj, koji su u pravilu smješteni uz obalu. Prošle godine u društvu 20 najbogatijih po prihodima ostala su samo dva kontinentalna grada – Zagreb i Vrlika, a Lipik i Pazin su otpali. Prije dvije godine Plitvička jezera bila su među 20 najbogatijih općina u Hrvatskoj, ali godinu dana kasnije prihodi su im se prepolovili, pa ih više nema ni među prvih 50, koje se danas nalaze isključivo u jadranskom dijelu Hrvatske, piše Novi list.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo