NAJGORA SLAVONSKA ŠKOLA?

ŽOHARI, ŠTAKORI, MIŠEVI, PLIJESAN, ZAČEPLJENA KANALIZACIJA... Poražavajući izvještaj o stanju u školi čiji učenici postižu briljantne rezultate

 SŠ Donji Miholjac

Učenici iz srednje škole u Donjem Miholjcu godinama postižu zavidne uspejehe na državnim natjecanjima, ali uvjeti u kojima pohađaju nastavu su, blago rečeno, tragični. Glas Slavonije piše da učenici odlaze na nastavu u četiri objekta čiji je rok uporabe odavno istekao. Najstarija zgrada datira iz čak 1932. godine!

- Školska zgrada koja je sagrađena 1932. ima lošu izolaciju zidova, zbog čega se stvara plijesan, a drveni okviri prozora i podovi se raspadaju pa problem stvaraju žohari, miševi i druge štetočinje. Praktikumi poljoprivrede nekada su bili staje te su rekonstrukcijom škole 1979. pretvorene u radne prostore, koji već odavno ne udovoljavaju potrebama održavanja nastave. Narušena je statika stubišta pa se, kada istovremeno njime prolaze dva razredna odjela, osjeti podrhtavanje. Stubište je na nekim dijelovima i napuknuto, a stepenice su istrošene i skliske. Kako je cijela škola povezana katovima i stepenicama, nažalost, nema mogućnosti da školu pohađa učenik koji ima problema s kretanjem i motorikom, ni zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer nema dizala ni prilaznih rampi - neki su od brojnih problema koje iznosi ravnatelj Nenad Perić za Glas Slavonije. Dodaje problem podrumskih prostora, koje je kompletno zahvatila vlaga, a koja se već popela i u prizemlje.

Srednja škola Donji Miholjac

Ravnatelj ističe da je stanje u unutrašnjosti zgrade sigurnosni problem, jer često dolazi do začepljenja kanalizacijskog sustava, čijim se izlijevanjem narušava funkcionalnost zidova i podova škole. Dotrajali sanitarni čvorovi često postaju nefunkcionalni te su učenici i djelatnici zdravstveno ugroženi. Spominje i zamrzavanje vodovodnog sustava zbog nestručnog izvođenja radova tijekom dogradnje pojedinih školskih prostora, izbijanje osigurača u električnoj mreži zbog preopterećenja, vlažnosti i dotrajalosti instalacija, otpadanje rasvjetnih tijela i dijelova žbuke sa stropova, što dovodi u opasnost sve koji su u školi.


------
3 color slbar
Srednja škola Donji Miholjac

U Osječko-baranjskoj županiji kažu da je odavno pripremljen projekt za novu školu, ishođena je i građevinska dozvola, ali da nema pomaka zbog činjenice da Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - nema novca.


------
2 color slbar
Srednja škola Donji Miholjac

Ravnatelj Perić naglašava da je najveći problem nepostojanje sportske dvorane i sportskih terena, koji su uklonjeni početkom 2015., kada su počeli pripremni radovi za gradnju nove škole i sportske dvorane, što je dovelo do još teže situacije. Učenici se već 30 godina koriste dvoranom osnovne škole za nastavu tjelesnog odgoja, koja je dva kilometra od srednje škole, pa učenici od dva sata, kolika je tjedna satnica, zbog pješačenja do osnovne škole i natrag uspiju odraditi samo jedan sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:01