BIVŠI PREMIJER

ZORAN MILANOVIĆ DOBIO NOVU TITULU, A ONDA JE OTVORIO DUŠU Progovorio je i o ambicijama da postane predsjednik: Tko zna što ću raditi za godinu, dvije

 
 Neja Markicevic / CROPIX

ZAGREB - “Samo se nadam da određene političke opcije u Bosni i Hercegovini neće koristiti ovu presudu kao političku hranu u promicanju svojih ideologija”, komentar je Zorana Milanovića na presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH.

Bivši hrvatski premijer je danas službeno imenovan predsjednikom Diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu. Nakon nekoliko riječi o važnosti promicanja diplomacije među mladima, osvrnuo se na sva aktualna događanja u zemlji.

Doslovno sva. Od hibridnog rata, lex Agrokora, svoje kandidature za predsjedničke izbore pa do arbitraže sa Slovenijom i neplaćanja članarine SDP-u. Svoj veliki osvrt počeo je s haaškom presudom. Prije nego li je bio poznat ishod suđenja, Milanović je rekao kako očekuje da će okrivljeni generali biti oslobođeni te kako on smatra da nije bilo nikakvog zločinačkog pothvata.

- Hrvatska nije djelovala u cilju porobljavanja drugih naroda – rekao je Milanović. Ipak, samo nekoliko minuta poslije, nakon što je izrečen prvi dio presude, poručio je kako ne smatra da je za te zločine kriva Republika Hrvatska.

- Ovu presudu priznajem, ali Hrvatska u cijelom ovom slučaju mora zaštiti svoje interese – kazao je Milanović.

Nakon što je završio s međunarodnim pitanjima osvrnuo se na situaciju u Hrvatskoj. Započeo je s tzv. hibridnim ratom, floskulom koja se u zadnje vrijeme sve više pojavljuje kod vladajućih političara, prvenstveno premijera Andreja Plenkovića.

- Premijer mora biti spreman na konstantne kritike. U svom mandatu sam bio izložen stalnim napadima medija, i to je dobro, jer to je ipak njihov posao. Čini mi se kako su određeni vladajući predugo radili jedan ugodan činovnički posao pa im je ovo malo previše – rekao je dodajući pritom kako nikoga ne želi ismijavati.

Još se u nekoliko navrata dotaknuo aktualne hrvatske Vlade. Počeo je s lex Agrokorom i ukidanjem rada Povjerenstva za Agrokor.

- Ispočetka je bilo jasno da Vlada želi zaštititi određene ljude povezane s aktualnim vodstvom Agrokora. Ako im je to bila namjera bolje bi bilo da nisu nikada dozvolili rad Povjerenstvu, umjesto da pozove neke svjedoke koji su djelovali prije 27 godina te da potom ukinu samo Povjerenstvo. To je smiješno i neozbiljno – rekao je.

Zatim je na red došlo pitanje INA-e i otkupljivanja mađarskog udjela tvrtke: - Ovo je jedan vrlo važan posao koji se ne smije prepustiti savjetnicima. To je posao za hrvatsku Vladu, a angažiranjem savjetnika samo pokazuju kako bježe od odgovornosti – kazao je Milanović.

Osvrnuo se na još jedan proces sa susjedima, odnosno na arbitražni postupak između Hrvatske i Slovenije. Naglasio je da Hrvatska ne smije priznati arbitražu te kako se postupak mora ponoviti s novim akterima i pod novim uvjetima, jer je “Hrvatska u tom procesu prevarena”.

Nakon govora o drugima došao je i red na njega. Prvo pitanje bilo je za njegovo navodno neplaćanje članarine SDP-u nakon što je prije više od godinu dana otišao s mjesta predsjednika stranke.

- To je osobna stvar svakog pojedinca. Od stranke sam dobio jako puno i živim u nadi da sam i ja njima dao dosta toga – poručio je Milanović.

Za kraj je ostalo pitanje njegovog budućeg zaposlenja. Nije opovrgnuo ni potvrdio svoju moguću kandidaturu za sljedeće predsjedničke izbore kao ni kandidaturu za izbore za Europski parlamant.

- Trenutno se bavim konzultantskim poslovima, postao sam dio ove škole i pokušavam nadoknaditi stvari za koje nisam imao vremena dok sam bio u politici. Što ću raditi za godinu ili dvije, ne mogu komentirati – rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:26