ANTIFAŠISTIČKA LIGA

Zoran Pusić: Pojavljuju se ideje koje su po mnogočemu slične idejama u NDH i izazivaju strah

 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić ocijenio je u ponedjeljak u Splitu da je antifašizam u Hrvatskoj ugrožen trendencijama fašizma i ustaštva te dodao da ga zabrinjava takav razvoj događaja.

"Antifašizam ugrožavaju neke tendencije koje prepoznajemo u pokretima koje smo zvali fašizam i ustaštvo, a taj se trend pojačava nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju", ustvrdio je Pusić u Splitu na predstavljanju Antifašističke lige, upriličenom u povodu Dana pobjede nad fašizmom, 9. svibnja.

Pusić smatra da je takav trend zabrinjavajući jer "priziva nasilje" protiv neistomišljenika. "Pojavljuju se ideje koje su po mnogočemu slične idejama u NDH i izazivaju strah", dodaje.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ocijenio je blasfemičnom kritiku splitskog svećenika Luke Prcele upućenu predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović zbog njene nedavne izjave da je NDH bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a da je ustaški režim bio zločinački režim.

Pusić navodi kako je izjava svećenika Prcele, u kojoj je napao predsjednicu Republike, na tragu njegova djelovanja. "On ne može prepoznati da je NDH bila zločinačka", rekao je, dok je, kaže, predsjednica to konačno izjavila.

Po Pusićevim riječima, "zločinačka država" može se dogoditi svakom narodu. Dogodila se i Nijemcima, u još gorem izdanju, ali Njemačka je danas, smatra Pusić, "mnogo više na tragu antifašizma nego sadašnja hrvatska Vlada".

Komentirajući odluku predsjedništva SDP-a da raspusti splitski stranački odbor na čelu s Ivom Baldasarom, Pusić je rekao kako ga to "malo brine", ali je i dodao kako je Hrvatskoj potrebna snažna socijaldemokratska stranka koja će znati da postoje standardi ispod kojih nikakvi kompromisi i političke pogodbe nisu moguće.

Povjesničar Dragan Markovina je ustvrdio da "kampanja neoustaškog govora pretvara u neprijatelje svoje neistoimšljenike."

"Što god netko mislio o partizanskoj borbi, to je bila borba za domovinu i cilj joj je bio da se uspostavi bratski odnos Hrvata, Srba i židovske zajednice u Hrvatskoj. Domovinski rat je također bio obrambeni i branitelji su s punim pravom branili Hrvatsku od Miloševićeve velikosrpske agresije, ali ostvaren je cilj HDZ-a - nacionalistička hrvatska država u kojoj dominantnu ulogu ima Katolička crkva", ustvrdio je Markovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:59