TOPLI OŽUJAK

ZORAN VAKULA NAVIJESTIO PROLJEĆE Idućih dana bit će suho i toplije, ali ne veselite se prerano, uživanje u suncu omest će uvijek neugodna južina

 
 Damjan Tadić/Zvonimir Barisin/Goran Mehkek / Cropix

Promjena vremena, koja je ovaj tjedan zahvatila cijelu Hrvatsku, donijela je jugo i puno više temperature. Prema najavama danas bi temperature mogle doseći i iznadprosječnih 16 Celzijevih stupnjeva.

Pretežno sunčano, ponegdje uz umjerenu naoblaku, a ujutro mjestimice i maglu, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za petak. Povremeno uz više oblaka malo kiše može pasti uglavnom na širem riječkom području. Puhat će umjeren, sredinom dana na udare mjestimice jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Tijekom jutra najniže temperature će biti od -3 do 1 °C, a mjestimičnu jutarnju maglu rastjerat će jačanje jugozapadnjaka. Bit će većinom suho.

U nastavku ovog tjedna i tijekom sljedećega bit će relativno toplo, osobito od vikenda uz južinu, te povremenu kišu, češću i obilniju u južnijim kopnenim krajevima, te posebice na Jadranu. Bit će i relativno vjetrovito, uz često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu većinom jugo, u nedjelju ponegdje i olujno. Prije svega toga, unatoč daljnjeg topljenja snijega i porastu vodostaja, petak će mnogima djelovati gotovo idilično, najavio je Zoran Vakula na HRT-u.

I u gorju će u petak poslijepodne ponegdje biti jakog jugozapadnog vjetra, dok će se na sjevernom Jadranu još zadržati slabo do umjereno jugo. U Dalmaciji biti vrlo malo oblaka i građani će uživati na temperaturama od 10 do 17 °C.

Za vikend promjenjivo

Vikend donosi promjenjivo vrijeme, ali relativno toplo i vjetrovito. Na Jadranu su moguće česte kiše, najprije na sjevernom dijelu, zatim i na južnom. Ponegdje su mogući i obilniji pljuskovi, a ako oni i izostanu - umjereno i jako jugo zasigurno neće! Dapače, mjestimice će biti i olujno, osobito u nedjelju. Prema sredini tjedna i dalje promjenljivo, ali manje vjetrovito, piše HRT.

I na kopnu će do ponedjeljka biti umjerenog i jakog vjetra, većinom južnog i jugozapadnog, uz češću kišu u područjima blizu mora, dok će više sunčanog vremena biti u sjevernijim krajevima. Bit će iznadprosječno toplo, sasvim suprotno od onoga u prvim danima ožujka, koji još jednom dokazuje kako u njemu može biti velika razlika od najniže do najviše temperature zraka.

Mokri kolnici u Gorskom Kotaru

Mokri su i skliski kolnici mjestimice u Gorskom kotaru, a magla smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Magle ima i na autocestama A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobić te A7 GP Rupa-čvor Diračje.

Danas do 18 sati tunel Sv. Ilija zatvoren je za sav promet.

Zbog topljenja snijega i ponegdje veće količine vode na kolniku, izlijevanja rijeka te znatnih oštećenja kolnika na pojedinim dionicama cesta, potreban je dodatni oprez. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom u Gorskom kotaru i dijelu Hrvatskog primorja, cestama u zaleđu Rijeke, Kraljevice i Bakra te u Lici i dijelu Zadarske županije.

Do 1. srpnja za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina, zbog radova. Moguće je koristiti granični prijelaz Karasovići.

Granični prijelaz Harmica (SLO) zatvoren je za teretna vozila teža od 7,5 t.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:29