APEL JAVNOSTI

ZRAK U HRVATSKOJ I DALJE JE VRLO LOŠE KVALITETE Zavod za javno zdravstvo građanima: 'Izbjegavajte sve aktivnosti na otvorenom prostoru'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.03.2020. u 17:11

Zagreb, 201219.
Maglovito jutro nad zapadnim dijelom grada.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

arhiva

 

Nakon što su tijekom petka, 27. ožujka, uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u gradu Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova koncentracija u zraku zabilježena u nedjelju, 29. ožujka, u blagom je opadanju.

Povećane koncentracije čestica PM10 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji.

Zrak na području RH je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, ali koncentracije lebdećih čestica PM10 su u blagom opadanju.

Stoga stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i dalje preporučuju građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru kako bi smanjili rizik od izlaganja onečišćenju iz zraka.

Poseban oprez preporučuje se osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba.

NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ kontinuirano će pratiti stanje kakvoće zraka i pravovremeno o istom obavještavati javnost.

Izdvajamo