BITKA OD 2014.

'Župan suradnicima i sebi nije smio isplatiti regres i božićnice'

Miroslav Šeparović
 Damjan Tadić / Hanza Media

Ustavni sud dao je za pravo bivšem ministru uprave Arsenu Bauku koji je 2014. godine tadašnjeg zadarskog župana Stipu Zrilića iz HDZ-a prijavio Visokom upravnom sudu zato što je sebi i zamjenicima pored plaće isplaćivao i druga primanja koja su vezana za radni odnos, poput regresa i božićnice, a pravo na njih imaju državni službenici i namještenici.

Ministarstvo uprave kojemu je bio na čelu SDP-ov ministar Bauk smatralo je da dužnosnici u lokalnim tijelima vlasti koji su dobili mandate na izborima imaju pravo na plaću ako su odlučili profesionalno obavljati svoju dužnost.

Službenici i dužnosnici

Ali je pritom smatralo da se njihova plaća ne može tretirati jednako kao i plaća državnih službenika i namještenika te da se njihov radni odnos i prava koja iz njega proizlaze također ne može tretirati prema propisima koji vrijede za službenike i namještenike. Zato se Ministarstvo uprave obratilo Visokom upravnom sudu koji je presudio u korist Ministarstva.

- Mjerila za određivanje plaća i naknada župana, gradonačelnika i općinskih načelnika i njihovih zamjenika propisana su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te je na temelju članka 3. ovog Zakona propisano da predstavničko tijelo donosi odluku kojom određuje osnovicu i koeficijent za obračun plaće župana, gradonačelnika i općinskog načelnika i njihovih zamjenika - kazao je Visoki upravni sud i naglasio kako “izabrani dužnosnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nisu službenici jedinica lokalne samouprave niti zasnivaju radni odnos.

Stali uz ministarstvo

Nezadovoljan odlukom, bivši župan Zrilić obratio se Ustavnom sudu. No, i ustavni suci su dali za pravo tumačenju Ministarstva uprave i Visokog upravnog suda. HDZ je zadržao vlast u Zadarskoj županiji, ali je u međuvremenu umjesto Zrilića mandat župana na posljednjim izborima osvojio Božidar Longin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:25