NATO STANDARDI

Županije moraju zaposliti čovjeka za čuvanje tajnih podataka. Još se ne zna što će ta osoba raditi!

Svi koji će imati pristup tajnim podaicma moraju proći sigurnosnu provjeru
 Miroslav Kiš/CROPIX

ZAGREB, SISAK - Uz postojećih 14, Marina Lovrić-Merzel, sisačko-moslavačka županica, mora imenovati i 15. savjetnika - za informacijsku sigurnost i koordiniranje obrambenih priprema, ali to sada od nje hitno traži Petar Mišević, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost. Županici još nije jasno što bi taj savjetnik zapravo trebao raditi.

Zabrana zapošljavanja

- U Vladi kažu da imenujemo savjetnika i osiguramo novac za njegovu plaću, a što će on raditi, Vlada će nam reći kada ga zaposlimo - rekla je županica Lovrić-Merzel.

Iako postoji zabrana zapošljavanja u državnim službama, mjesto novih savjetnika obveza je još od kraja kolovoza 2008.. Tim pravilnikom propisano je da svaka županija mora imati savjetnika za informacijsku sigurnost, a oni koji imaju pristup tajnim podacima, moraju imati odgovarajuće certifikate. Oni koji imaju pristup tim podacima, moraju proći sigurnosnu provjeru.

Pisali joj dva puta

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, rekao je da su te odredbe dio NATO-ovih standarda. Županici je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost već je dvaput pisao da imenuje savjetnika za informacijsku sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:20