ŽUPANIJA PRED BANKROTOM

ŽUPANIJSKA OPORBA PRIJAVILA ŽINIĆA USKOK-u 'Računi se ne plaćaju, minus je ogroman, krše se propisi o javnoj nabavi, nenamjenski troši novac'

 
 Mate Piskor / CROPIX

Oporbeni županijski vijećnici u Skupštini Sisačko-moslavačke županije iz redova MOST-a, HSS-a i HSP-a podnijeli su kaznenu prijavu protiv sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i traže njegovu ostavku jer je doveo županiju pred bankrot. Uredu za suzbijanje korupcije o organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva RH, vijećnici su podnijeli prijavu protiv župana zbog činjenja četiriju kaznenih djela: „povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga”, „zlouporabe u postupku javne nabave”, „krivotvorenja službene ili poslovne isprave” i kaznenog djela „zlouporaba položaja i ovlasti”. Prijave su podnesene zbog katastrofalnog stanja županijskih financija, na što oporba upozorava godinama, a što je dokazao nalaz Državne revizije o poslovanju Sisačko-moslavačke županije za 2018. u kojem su evidentirane brojne nepravilnosti u radu.

Problemi sa zaduženošću, umanjivanje gubitaka na kraju godine, nepridržavanje zakona i pravilnika o javnoj nabavi, nenamjensko trošenje novca i nepostojanje podataka o tome tko i kako koristi dio službenih automobila, neke su od nepravilnosti koje je revizija utvrdila.

Revizija je, između ostalog, utvrdila da je manjak proračuna, sa zadnjim danom 2018., uključujući preneseni manjak, veći od 60 milijuna kuna (gotovo trećina godišnjeg proračuna same županije) iako ga je županija prikazala 16,6 milijuna kuna manjim, ne unijevši u njega sve obveze. Dio prihoda nije utrošen za propisane namjene nego za druge proračunske potrebe, ne plaćaju se računi dobavljačima, kasne ili su izostale isplate korisnicima županijskog proračuna...

Kaznenom prijavom žele pokrenuti institucije

Osim financijskih problema, Revizija je pronašla i problem s evidencijom korištenja službenih automobila, a postupci u nabavi opreme i usluga nisu provedeni u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi.

U povodu podnošenja kaznene prijave protiv župana Žinića, dio oporbenih vijećnika podržao je konferenciju za tisak. Čelnik MOST-a Milan Brigljević istaknuo je kako kaznenom prijavom žele pokrenuti institucije da pokušaju stati na kraj bahatom uništavanju budućnosti građana naše županije.

- Za probleme u 2018. godini na koje ukazuje revizija, doznali smo iz tiska, jer župan nije smatrao shodno o tome obavijestiti županijske vijećnike. Župan skriva istinu o stanju županijskih financija, obmanjuje javnost, a u stvarnosti županija više nije u stanju servisirati svoje obveze, rekao je Brigljević.

Dodao je kako je na svojoj konferenciji za tisak o reviziji za 2018.godinu župan pričao kako su primjedbe Revizije obični propusti u knjiženju i kako će ih županijske službe ispraviti, što je naravno daleko od istine. U 2019.godini to je postalo vidljivo i očigledno jer županija nije isplatila ugovorena sredstva brojnim korisnicima proračuna, a neisplate obveza iz prošlogodišnjeg proračuna se nastavljaju u 2020.godini, što je nova nezakonitost. Zbog obmanjivanja javnosti i prikrivanja problema te nepoduzimanja potrebnih mjera, naša županija je došla u situaciju da više ne može normalno servisirati svoje financijske obveze.

'On sve zna'

Stanje financija je tako teško, da bez pomoći Vlade Republike Hrvatske našoj županiji nema pomoći. Stoga tražimo neopozivu ostavku župana Ive Žinića i žurnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske u spašavanju situacije u našoj županiji, jer vjerujemo da je župan obmanjivao i premijera i Vladu Republike Hrvatske i nije zatražio pomoć, a sam nije poduzimao ništa za saniranje stanja, zaključio je Brigljević.

HSS-ov vijećnik Mijo Latin rekao je kako su kaznenu prijavu podnijeli zbog četiriju vrlo ozbiljnih kaznenih djela koja se ne mogu, kako je rekao župan Žinić, popeglati.

- Na žalost župan je sve službe upregnuo da ih zataji, međutim to mu nije uspjelo. Ono što je najtragičnije je to što o navedenom nalazu Revizije nisu raspravljali na Županijskoj skupštini, već smo za navedeni nalaz doznali iz medija, rekao je Latin. Zaključio je kako je njima jasno da će se župan samo nasmijati na to što mi tražimo ostavku, jer on smatra da je on osoba koja jedina može voditi županiju i da se razumije ama baš u sve, od svemirske tehnologije pa do ne znam čega. On sve zna. O velikim problemima u županijskom zdravstvu govorio je MOST-ov vijećnik Petar Ćosić.

- Sustav zdravstva u našoj županiji je devastiran. Župan je najodgovornija osoba za devastaciju cijelog sustava. Ne radi se samo o bolničkom sustavu, nego i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja nije dostupna našim građanima, jer mnogi timovi nisu popunjeni, u obiteljskoj medicini, zdravstvenoj njezi u kući. Zbog županova neznanja, nerada i nebrige, kartica zdravstvenog osiguranja u našoj županiji ne vrijedi ništa, rekao je Ćosić.

Žinić kazao da ne radi protivno zakonu

Oglasio se i županijski SDP – predložili su konkretne mjere za sprječavanje „bankrota županije“.

- Na žalost, župan je nonšalantno shvatio ovaj nalaz revizije . Rekao je da su ga primili na znanje i da će ispraviti nedostatke, no konkretnih poteza ka smanjenju zaduženosti još nema. Potrebno napraviti stečajni plan županije, na što upućuje i sama revizija. Uz to treba napraviti reviziju radnih mjesta u županijskom sustavu, ukinuti 24-satno korištenje službenih automobila, ukinuti i reprezentaciju i slične izdatke, uvesti transparentni proračun te zabraniti daljnje kredite. Ako to župan i njegovi zamjenici ne žele ili ne znaju provesti, neka daju ostavke prije propasti, ističe predsjednik SDP-a Sisačko-moslavačke županije Nikola Domitrović.

O nalazu državne revizije oglasio se krajem prošlog mjeseca i župan Ivo Žinić. Rekao je kako: „Nije točno da nešto skrivam, da radim protivno zakonu i da sam lagao, kako glase tvrdnje i medijski naslovi o nalazu državne revizije vezano za financijsko izvješće Sisačko-moslavačke županije za 2018. godinu”, ustvrdio je župan Žinić.

Ističe kako je, „Sisačko-moslavačka županija, slično kao i 90 posto jedinica lokalne samouprave u državi, dobila uvjetno mišljenje, odnosno uvjetni nalaz revizije zbog određenog manjeg broja nepravilnosti koje smo odmah ispravili. Onog trenutka kada je napravljen konsolidirani proračun Sisačko-moslavačke županije, što znači da su u proračun ušli izvanproračunski korisnici, kao što su bolnice, Domovi zdravlja, a od prošle godine i škole, došlo je do krivog knjigovodstvenog knjiženja i Državna revizija je, kada je pregledavala određene knjige, utvrdila da tu postoji krivo vođenje nekih pozicija. Prošle godine, temeljem tog nalaza, u Županiji smo otklonili ove nedostatke. Ovog trenutka mogu reći da smo otklonili sve nedostatke koji su bili navedeni u nalazu Državne revizije. Do kraja godine uspješno smo ispravili sve pozicije i stavke krivog knjiženja i vođenja knjigovodstvenih evidencija što se tiče naših izvanproračunskih korisnika, ali u i samoj Županiji“, rekao je Žinić.

Govoreći o manjku u proračunu, naglasio je da ih županija pokušava premostiti dugoročnim zaduženjem, te da se utvrđuje odgovornost za pogrešna knjiženja i propuste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:50