COVID-19 U HRVATSKOJ

ŽUPANIJSKI STOŽERI U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 novooboljelih, u Zadru 10 novih slučajeva, među njima i tri medicinske sestre

 
 Goran Sebelic / CROPIX

U Istri nakon 48 sati bez ijednog oboljelog od koronavirusa, danas su zabilježena dva nova slučaja.

- Od ukupno 63 ispitanih uzoraka brisa, 2 pozitivna na koronavirus (COVID-19). U Istarskoj županiji brojimo 74 osoba pozitivnih na koronavirus (COVID-19).

Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 28 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), poručili su iz istarskog Stožera civilne zaštite.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 18 novooboljelih

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u podne se obratio javnosti s najnovijim podacima u vezi koronavirusa.

- Na današnji dan u županiji imamo 18 novooboljelih, osmero ih je iz Splita, četiri iz Solina te po jedan iz Trogira, Podstrane, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske i Baške vode. U ovom trenutku imamo ukupno 146 oboljelih osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od čega je zdravstvenih djelatnika 38. U samoizolaciji su 144 zdravstvena djelatnika, što znači da ih je dvoje izašlo. Trenutno je u KBC Split hospitalizirano 40 pacijenata, od toga ih je na respiratoru sedmero. Troje su iz Dubrovačko-neretvanske županije, troje iz Šibensko-kninske, a jedan je iz Splitsko-dalmatinske. U samoizolaciji u ovom trenutku imamo 2033 osobe - rekla je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin na početku konferencije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Karin je također razjasnila podatke o zaraženim stomatolozima, rekavši kako se broj odnosio na sve djelatnike u stomatološkoj djelatnosti, a ne samo na liječnike.

- Što se tiče skoka oboljelih, želim naglasiti da se radi o oboljelima koji su bili o samoizolaciji, odnosno više od dvije trećine novooboljelih bili su u samoizolaciji - dodala je Karin te naglasila da se osobe nakon izlaska iz samoizolacije ne trebaju testirati na COVID-19, već se tom postupku podvrgavaju samo zdravstveni radnici.

- U karanteni imamo 13 osoba, od toga je devet vojnika iz Knina i svi su u dobrom zdravstvenom stanju - rekao je Blaženko Boban na početku svog obraćanja.

Boban se zatim osvrnuo na situaciju s e-propusnicama.

- Oni koji su stariji ili nemaju mogućnost elektroničke komunikacije morat će se javiti svom lokalnom stožeru, liječniku ili poslodavcu te će ih oni ubaciti u sustav, a ako nemaju aplikaciju, morat će sa sobom imati osobnu iskaznicu koju će policijski službenici iskoristiti da pronađu osobu u sustavu. Oni građani koji imaju zemljište koje se ne nalazi unutar granica njihovog prebivališta od sada će moći dobiti propusnice od svojih lokalnih stožera iz mjesta prebivališta, rekao je župan i zahvalio svima na donacijama.

- Od početka primjene mjera samoizolacije izvršili smo 2532 provjere na području Splitko-dalmatinske županije te smo utvrdili da u 151 slučaju osobe nisu poštivale mjere.

U Osječko-baranjskoj županiji 11 novoboljelih od koronavirusa

Novih 11 oboljelih od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji donijelo je do ukupne brojke od 74 zaražene osobe od početka izbijanja krize. Rezultat je to, očito, i većeg broja testiranih osoba, jer ih je od srijede do četvrtka testirano dvostruko više nego do sada, konkretno 90. Od toga 36 u ZZJZ Osječko-baranjske županije, a ostali u KBC-u Osijek gdje su u srijedu također počela testiranja.

No, ono što je problematično, prema riječima Gorana Ivanovića, načelnika županijskog Stožera civilne zaštite je činjenica da dvoje novooboljelih nisu znali izvor zaraze.

- Ova činjenica svima nam je jasan pokazatelj da se moramo držati naputaka o što manjem kretanju i što većoj socijalnoj distanci. Ne treba se kretati bez nužne potrebe i molim sve građane da ovu situaciju shvate krajnje ozbiljno, jer se virus očito može pokupiti bilo gdje – rekao je Ivanović.

Ravnatelj ZZJZ Zlatko Pandžić izvijestio je i kako osobe po isteku samoizolacije, ako im nije utvrđen pozitivan status, mogu izaći iz samoizolacije bez obaveze javljanja epidemiolozima. Uputio je građane i da sve upite koje imaju mogu slati i na njihov e-mail zbog preopterećenosti linija i činjenice da im na pitanja mogu odgovarati samo emidemiolozi, a njih je šestero, pa fizički ne mogu stići odgovoriti na sve pozive. Ispričao se osobama koje su testirane i kojima je nalaz bio negativan, a to im nije bilo javljeno.

Što se tiče kršenja samoizolacije utvrđena su dva prekršaja.

Deset novooboljelih u Zadarskoj županiji

Od jutros u Zadarskoj županiji imamo 10 novozaraženih osoba čime se broj oboljelih povećao na 47, od toga su dvije osobe iz Ličko-senjske županije, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Među tih deset novozaraženih osoba su jedan liječnik i tri medicinske sestre.

- To je očekivano, oni s asimptomatskim simptomima prenose Covid-19 na osobe koje razviju nešto težu kliničku sliku, izjavio je epidemiolog dr. sc. Alan Medić.

U Općoj bolnici u Zadru nalazi se 17 pacijenata, a jedna pacijentica je u težem stanju.

- Naša služba u Zadru je započela testiranje na koronavirus, ali zbog trenutnog ograničenog testiranja ide za osobe koje imaju visok rizik razvoja težeg oblika bolesti te zdravstvenih djelatnika, rekao je Medić.

U vinkovačkoj bolnici dvoje liječnika pozitivno na koronavirus

U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima nalazi se šestero oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna u teškom stanju, potvrdio je ravnatelj te zdravstvene ustanove Krunoslav Šporčić, rekavši kako je do proboja koronavirusa došlo i među zdravstvenim djelatnicima te je dvoje liječnika pozitivno.

"Jedan se liječnik nalazi u bolnici zbog nezdravstvenih razloga, a drugi je na kućnom liječnju. Poduzeli smo mjere prevencije tako da imamo 18 liječnika u samoizolaciji, 16 liječnika koji su bili u kontaktima s ovo dvoje liječnika i dva liječnika zbog obiteljske epidemiološke sizuacije", kazao je Šporčić.

Naveo je da se u samoizolaciji nalaze i 34 medicinske sestre, tehničara, fizoioterapeuta, gipsera i drugih djelatnika koji su bili u kontaktu s dvoje oboljelih liječika te jedna spremačica i dvije osobe iz uprave.

Po njegovim riječima, funkcioniranje bolnice nije upitno jer su djelatnici podijeljeni u tri grupe i rade u smjenskom radu tako da čim jedna grupa ode u samoizolaciju pozove se druga da ih zamjeni. Također je kazao kako je stanje opreme u bolnici zadovoljavajuće nakon što je jučer stigla oprema iz kriznog stožera u Zagrebu.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić kazala je kako je u županiji i dalje 14 oboljelih, dok je na koronavirus do sada testirana 181 osoba, od kojih samo jučer 30 osoba.

"Mi smo prvooboljelu osobu utvrdili prije desetak dana i od tada se situacija značajno promjenila kada je riječ o mogućim izvorima zaraze. Kada je uspostavljen lokalni prijenos bolesti, počeli su se javljati i drugi bolesnici", navela je Krešić.

Rekla je kako moramo biti svjesni činjenice da je koronavirus među nama, u općoj populaciji. Ponovila je da se od 14 oboljelih osoba u županiji osam osoba nalazi u četiri obitelji s po dvije oboljele osobe dok su ostalo pojedinačni slučajevi za koje je u ovom trenutku iznimno teško, gotovo nemoguće odrediti izvor zaraze.

Navela je kako je zbog kontakata s oboljelim osobama u samoizolaciji u županiji ukupno 78 zdravstvenih djelatnika i još šest djelatnika u zdravstvu. Građane je pozvala da se i dalje ponašaju odgovorno i poštuju preporuke epidemiologa te pridržavaju propisanih mjera. Kazala je i kako je razočarana s činjenicom da se bolesne osobe stigmatizira što je nedozvoljeno kazavši kako se u teškim vremenima na testu nalazi i naša ljudskost, suosjećanje i spremnost na pomoć.

"U konačnici kada ovo prođe, a proći će, ocjena koliko smo uspjeli u ovome neće samo ovisiti o tome koliko je bilo oboljelih nego i kakvi smo bili jedni prema drugima i kako smo se odnosili jedni prema drugima", poručila je Kata Krešić.

Puno bolje vijesti iz Šibensko-kninske županije

U četvrtak su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije stigle puno bolje vijesti nego dan prije, piše Šibenski.hr. Tako je na dan 2. travnja 2020. godine registrirana još jedna osoba oboljela od virusa COVID-a 19, što znači da je na području Šibensko-kninske županije ukupno 30 oboljelih osoba. Podsjetimo, u srijedu je zabilježeno čak pet novih pacijenata zaraženih koronavirusom.

Relativno dobra vijest je i to što su brojke pacijenata zbrinutih u KBC-u Split u respiratornom centru za Dalmaciju ostale iste. Naime, tri osobe iz Šibensko-kninske županije su na mehaničkom ventiliranju na Križinama.

U posljednja 24 sata jedna osoba otpuštena s Odjele infektologije šibenske bolnice, na kojoj je trenutačno hospitalizirano 11 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

- Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dva stranca. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 333 osobe od kojih je 135 bilo u kontaktu s oboljelima, kazao je Nikola Blažević, načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Prema informacijama koje je dala Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske, u posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da je jedna osoba kršila navedene mjere, piše Šibenski.hr

U Primorsko-goranskoj županiji dva nova slučaja

Dvije nove zaraze koronavirusom zabilježene su na području Primorsko-goranske županije, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

Broj oboljelih popeo se tako na 51, a zabilježena su ukupno tri ozdravljenja. I u ovom slučaju radi se o kontaktima iz obitelji prethodno zaraženih, što znači da su još uvijek poznati svi izvori zaraze u PGŽ.

Proteklih dana, pored Opatije, zaraze koronavirusom bilježe se i u Kastvu i Kostreni, a radi se o ljudima koji su boravili u inozemstvu i cijelo vrijeme su u samoizolaciji.

Dvoje zaraženih u dolini Neretve

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić objavio je s presice Stožera da su u županiji potvrđena još dva slučaja zaraze.

- To je stabilno i dobro stanje, no jednako ozbiljno kao i do sada. Moramo i dalje ustrajati na mjerama koje smo i do sad imali. Dva novozaražena su u dolini Neretve što znači da taj dio nije mogao proći bez zaraženih, kazao je Dobroslavić dodavši kako je zadovoljan ponašanjem građana sukladno mjerama, a pohvalio je i vladine mjere za spas gospodarstva, prenosi Dubrovački dnevnik.

U Virovitici i dalje dvoje zaraženih, žarište se zasad nije proširilo

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su osobe zaražene koronavirusom, u protekla 24 sata nema novooboljelih, a statistički podatak sa službene stranice Vlade RH koronavirus.hr da ih četvero nije točan, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

- Jedan od četiri uzoraka koji smo jučer poslali na analizu bio je od osobe koja je bila u izravnom kontaktu sa oboljelim, a rezultat je negativan što je dobra vijest jer znači da se žarište za sada nije proširilo, rekao je u četvrtak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako se s epidemiološkom obradom nastavlja i dalje.

- To je dinamičan proces u kojem, prema novim saznanjima iz epidemiološke ankete, kontaktiramo i nove osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. U tome da što prije i kvalitetnije dođemo do dobrih podataka pomogla nam je policija, rekao je Venus.

Objasnio je i kako je došlo do disproporcija u službenim rezultatima broja oboljelih koji se vode na državnoj i županijskoj razini što je izazvalo znatiželju i uznemirenost građana.

- Broj oboljelih u središnjoj bazi podataka vodi se prema prebivalištu, dakle, s adresom na osobnoj karti, a ne tamo gdje im zaraza utvrđena. U epidemiološkom smislu to je velika razlika pa smo već predložili da se podaci objavljuju prema mjestu gdje su ljudi zaraženi, a ne prema mjestu boravišta, rekao je Venus.

Dodao je kako se trenutno te osobe ne nakaze u Virovitičkoj-podravskoj županiji već u karanteni tamo gdje im je bolest otkrivena.

U fazi testiranja je 8 uzora s područja Virovitičko-podravske županije, a približno 400 osoba je u samoizolaciji.

Novinari nisu mogli dobiti točne podatke i konkretne odgovore na pitanje koliko je Opća bolnica u Virovitici spremna za prihvat najtežih bolesnika, koliko kreveta za zaražene i s koliko ima respiratora.

- Opća bolnica raspolaže s onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno. Spremni smo prihvatiti sve one pacijente kojima će biti dijagnosticiran covid 19, a raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora, odgovorio je ravnatelj Dinko Blažević.

Dodao je i da se bolesnici s težim simptomima zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima. U slučaju pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije to je KBC Osijek.

Čekaju se rezultati testova u Zagorju

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek rekao je kako je još 27 uzoraka poslano na testiranje, a još nisu dobiveni rezultati. Oni se, kaže, očekuju tijekom dana, piše Zagorje.com.

Ravnatelj OB Zabok rekao je kako je velika navala na testove za koronavirus. Broj zaražeženih je tako u KZŽ još uvijek 65.

U Zagrebačkoj županiji pet zaraženih koronavirusom

U Zagrebačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno pet osoba zaraženih koronavirusom što znači da je na području te županije ukupno 80 oboljelih, izvijestilo je Županijski Zavod za javno zdravstvo.

Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula.

Iz zavoda su pozvali stanovnike Zagrebačke županije da poštuju upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručili su iz Zavoda.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Bez novooboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

Danas je održana još jedna konferencija Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije te je u toj županiji još uvijek pozitivno 8 osoba, od čega je 7 aktivnih.

Jutros je pristiglo nekoliko nalaza te od njih niti jedan nije pozitivan, a oko 13 sati očekuje se drugi dio nalaza. Na konferenciji komentiran je i povećani broj zaraženih u županiji na stranici koronavirus.hr.

Naime, radi se o osobama koje nisu zaražene na području Brodsko-posavske županije, niti se liječe na području županije. Riječ je o osobama koje su pribrojane Brodsko-posavskoj županiji iz razloga što ondje imaju prijavljeno prebivalište.

Karlovačka županija i dalje na 22 slučaja

Novih podataka o oboljelima za sad nema pa je Karlovačka županija uspjela ostati na 22 slučaja. Jedan od njih, na žalost, završio je smrtnim ishodom.

- U Karlovačkoj županiji u OB Karlovac hospitalizirano je 7 osoba, 13 ih je na kućnom liječenju (3 otpušteno u odnosu na jučer) te su 2 osobe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Još uvijek je 14 zdravstvenih djelatnika pod administrativnim nadzorom. Riječ je o zdravstvenim djelatnicima ogulinske bolnice, dok je za zdravstvene djelatnike karlovačke opće bolnice završen administrativni nadzor te su se vratili na posao, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, prenosi KAportal.

>

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:38