COVID-19 U HRVATSKOJ

ŽUPANIJSKI STOŽERI U Splitu još 13 osoba pozitivno na koronavirus, Beroš posjetio Zadar: 'Nemamo čarobni štapić i ne možemo dobiti tisuću respiratora'

 
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba pozitivno na koronavirus i to iz Splita troje, Solina četvero, Muća dvoje, Kaštela dvoje, te po jedna iz Sinja i Otoka, javlja županijski Stožer civilne zaštite. Uglavnom se radi o kućnim kontaktima prije oboljelih osoba. Među oboljelim osobama dvoje su zdravstveni djelatnici srednje stručne spreme i to jedan iz KBC-a Split i jedan iz NZJZ. Svi novozaraženi su dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Na današnji dan ukupno je 159 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

Od ukupnog broja zaraženih 40 je zdravstvenih djelatnika. 39 osoba je hospitalizirano a na respiratoru se nalazi 7 osoba (2 iz Dubrovačko-neretvanske županije, 2 iz Šibensko-kninske župnije i 1 iz Splitsko-dalmatinske županije). 148 zdravstvenih djelatnika se nalazi u samoizolaciji. U karanteni hotela Zagreb ukupno je 19 osoba; od čega 6 stranih državljana.

Dobre vijesti iz Istre

U Istri danas nema niti jedne osobe koja je pozitivna na koronavirus, a jučer su bile dvije od 63 uzorka koji su poslani u Zagreb. Dobra je vijest i da dva dana ranije nije bilo nijednog oboljelog. A ozdravilo je s današnjim danom 7 osoba. Također, sve je manje osoba u samoizolacji.

- Kada govorimo o dvije pozitivne osobe od jučer, riječ je o kontaktu s područja Umaga, a u jednom slučaju se radi o importiranom slučaju izvan države čiji su kontakti poznati i obrađeni. Danas od 28 ispitanih uzoraka nemamo niti jednu pozitivnu, što znači da od početka epidemije imamo 74 pozitivne osobe u našoj županiji. Isto tako, imamo tri nove izliječen osobe, kazao je danas Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo na redovnoj konferenciji za novinare istarskog Stožera civilne zaštite.

Kazao je da su ovi dobri rezultati zadnjih 7-8 dana rezultat mjera i ponašanja građana i svih onih koji djeluju u sklopu zdravstvenog sustava te sustava Stožera civilne zaštite.

- Već duži period smo u horizontalnoj liniji, i to znači da smo suzbili rast oboljelih. Sada da bi taj plato trebali održati uz sve mjere da to preokrenemo u našu korist i da idemo prema smanjuju broja oboljelih uz povećanje broja ozdravljenih. Nadam se da su i u Italiji došli do vrhunca epidemije, kazao je Stojanović.

Iznio je i podatak da Istra na 100 tisuća stanovnika ima 35,6 oboljelih, Slovenija 40,7, Italija 182, a talijanska regija Lombardija 466 oboljelih. Dobar je to rezultat kada se zna da je za vrijeme izbijanja epidemije u Istri bilo turista, da je velik broj radnika dolazio iz Italije i zapadne Europe i da su se dogodila tri veća slučaja zaraze. Ujedno, Istra je od svih hrvatskih županija najbliža Italiji s brojnim dnevnim migracijama prema toj državi.

- Već imamo 3 dana u ovom tjednu da nemamo oboljelu osobu, ali to ne znači da bismo trebali uklanjati mjere. Sada je trenutak da nastavimo sa svime čega smo se pridržavali svo ovo vrijeme i da svedemo sve na pojedinačne slučajeve. I dalje uzimamo briseve kod kontakata. Dugačak put pred nama, ali na dobrom smo putu. I radimo dobre stvari, kazao je. Dodao je da su preporuke epidemiologa i da se socijalna distanca treba držati i kod kuće i da veća obiteljska okupljanja nisu poželjna.

- Kućna druženja u većim grupama isto postaju izvor žarišta, veli on.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić kazala je pak da je jedan muški pacijent u dobi od 45 do 50 godina završio na respiratoru u KBC Rijeka.

- To je treći pacijent iz Pule da je u Rijeci i dobro je. Dobra je vijest da su prva dva pacijenta koja su završila u Rijeci skinuta s respiratora i dobro su, kazala je Hrstić.

I dalje srećom nema oboljelih među zdravstvenim osobljem, a već je tjedan dana prošlo da je dvoje djelatnika u samoizolaciji.

- To je dokaz da su sve mjere intenziteta liječenja poduzete pravovremeno. Svi ostali su dobro po kliničkim podacima i psihofizički, kazala je.

Čelni čovjek Stožera Dino Kozlevac veli da bez obzira na dobre brojke još nije vrijeme za slavlje i da bi se svi oni iz inozemstva koji bi htjeli posjetiti svoju rodbinu u Istri za Uskrs, od toga suzdrže.

- Sada moramo ustajati svi zajedno da dođemo do kraja tog puta. Sada dolaze uskrsni praznici. Pozvao naše građane i hrvatske državljane koji su u svijetu da ne planiraju povratak kući. Oni smiju doći, ali u ovoj situaciji i obzirom na mjere koje su donesene, ne bi bilo dobro da dolaze u posjete obitelji, a da to vrijeme podvedu u samoizolaciji i karanteni. Bilo bi bolje da ovaj Uskrs preskočimo, kazao je.

Dodao je i da dolaze tri aviona hrvatskih građana iz Italije, Španjolske i Francuske.

- Mi smo u dogovoru s nacionalnim stožerom i čim saznaju spisak putnika, oni će to dostaviti županijskim stožerima. Znam da ima dosta studenata. Bitno je da se na to pripremimo, kazao je.

Dodao je i da Istra ima velik problem s izdavanjem ePropusnica te se nada da će se njihova primjena prolongirati, bar za tjedan dana.

- Vidjet ćemo popodne je li se sustav uspio posložiti. No, činjenica je da cijelo jutro ljudi, jedince lokalne samouprave, pojedinci i pravne osobe izražavaju nezadovoljstvo. Ali to nije do nas, nego do države i državnog Stožera civilne zaštite. To je ozbiljan problem i ne nazire mu se kraj. Mi nismo vidjeli svrhu i korist da se takav sustav sada uvodi jer se sada bavimo perifernim stvarima, odnosno samima sobom, umjesto da se posvećujemo onome čemu bismo se sada trebali posvetiti, a to je suzbijanje bolesti. Nadam se da će doći do prolongiranja uvođenja ePropusnica, barem za idući tjedna. Ako se bude danas ustrajalo na tome, a malo je primjera da se to uspjelo provesti u Istarskoj županiji, donijet ćemo i o tome odluku i bit ćete o tome informirani. Jer moramo omogućiti da se taj problem riješi, kazao je Kozlevac.

Kazao je da ni ne žele dovoditi u pitanje sve napore građana i građanki iz cijeloga sustava radi birokratskog rješavanja papira koja izaziva nezadovoljstvo i nervozu.

Ministar Beroš u posjetu Zadru

Na redovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije objevljeni su novi podaci o zaraženima, a na presici je sudjelovao i ministar zdravstva Vili Beroš koji je u posjetu Zadru.

- Imamo troje novozaraženih osoba, što znači da je 50 zaraženih ukupno u Zadarskoj županiji, rekao je načelnik županijskog Stožera Šime Vicković.

U bolnici u Zadru leži 19 pacijenata, od toga su tri pacijenta na respiratoru. Kroz današnji dan će šest pacijenata biti premješteno u ortopedsku bolnicu u Biogradu na Moru.

- Tijekom noći su dvije osobe završile na respiratoru. Jedan od njih je mlađe životne dobi, tijekom noći mu se pogoršalo stanje i to nismo očekivali, rekao je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina.

Epidemiolog Medić kazao je kako je od troje novozaraženih, jedan pacijent doveden u vezu s biogradskom bolnicom.

- Ministra smo upoznali sa svim našim aktivnostima. Od danas imamo u pogonu i biogradsku bolnicu gdje će ići pacijenti s lakšim simptomima. Raste broj zaraženih, ali ovim putem vas molim da ne stigmatiziramo zaražene, rekao je župan Božidar Longin.

- Došao sam zahvaliti svim članovima stožera koji su odradili odličan posao, a posebno svim građanima koji se drže mjera. Naravno, došao sam dati podršku zdravstvenom sustavu i radnicima. Molim još jednom da pazimo na ove mjere. Iako smo rekli da stariji građani oboljevaju, u zadnje vrijeme se pojavila i nešto mlađa populacija među zaraženima. Dakle, svi skupa moramo biti solidarni i odgovorni, rekao je ministar Beroš.

Zadar, 030420. 
Zadarski Stozer civilne zastite odrzao konferenciju za medije u dvoristu Zadarske zupanije na kojoj je sudjelovao i ministar zdravstva Vili Beros. 
Na fotografiji: ministar Vili Beros i zupan Bozidar Longin.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX
Vili Beroš

Također, najavio je da će se ispitati sve okolnosti ulaska infekcije u biogradsku bolnicu, gdje je infekcija ušla putem bolesnice koja je imala povišenu temperaturu i bila pozitivna na koronavirus.

- Uobičajeno je da se zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti obrane razbolijevaju, oni su i najviše izloženi. Nisam u ovom trenutku dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. U svakom slučaju, kada epidemija završi, podvući će se crta i analizirati odgovornost svih nas, počevši od mene, kaže Beroš.

- Ako ste pratili moja obraćanja, rekao sam da je na svim zdravstvenim djelatnicima povećana odgovornost. Odgovorni smo za naše bolesnike, apeliram na naše zdravstvene radnike da se nastave ponašati odgovorno, izjavio je Beroš na pitanje hoće li ukoriti i zdravstvene djelatnike koji su širili zarazu.

Novinari su pitali ministra je li 16 respiratora koliko ih ima u Zadru dovoljno za 300.000 ljudi koji žive u sjevernoj Dalmaciji.

- Jednostavan je način suzbijanja infekcije, a to je odgovornost. Vi ste sad svi preblizu, pa vas molim da se odmaknete. Radimo sve da osiguramo adekvatan broj respiratora, nemamo čarobni štapić, ali ako se bude društveno odgovorno ponašali, nadam se da potreba za njima neće biti više od onoga što planiramo, rekao je ministar u Zadru.

U Osječkoj županiji sedam novooboljelih, svi iz samoizolacije

Broj oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji porastao je na 81, što znači da je u protekla 24 sata utvrđen pozitivan nalaz za dodatnih sedam pacijenata. No, prema riječima Ivana Anušića, župana osječko-baranjskog „svih sedam novooboljelih su već poznate osobe, odnosno one koje su bile u izolaciji ili samoizolaciji zbog kontakta s ranije zaraženim osobama.“

- To je pokazatelj dobro odrađenog posla epidemiologa, ali ne smijemo se opuštati ni zavaravati, nego biti oprezni i držati se svih preporuka nacionalnog Stožera, a koje i mi svakodnevno komuniciramo. Dobro je da nemamo eksponencijalni rast i zahvaljujem se svima koji se pridržavaju pravila. Zbog takve discipline smo i dalje u linearnom rastu oboljelih, a nove slučajeve pozitivnih osoba očito ne možemo izbjeći, no važno je da nema naglog rasta. Slavonci su uvijek bili disciplinirani i vjerujem da ćemo se i iz ovoga izvući bez težih posljedica – rekao je Anušić.

Od svih oboljelih, njih 30 je hospitalizirano, pri čemu šestero u Općoj županijskoj bolnici Našice i 24 u KBC-u Osijek, gdje je i šest osoba na respiratoru.

- Na žalost još jedan je u pogoršanju i možda ćemo imati i sedmog pacijenta na respiratoru – rekao je ravnatelj KBC-a doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji je izvijestio i kako je KBC Osijek preuzeo testiranja uzoraka iz svih pet županija istočne Hrvatske, odnosno devet slavonskih bolnica.

Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece poslao je poruku našim građanima na radu u inozemstvu, a od kojih dobijaju upite o tome kakav je protokol ukoliko požele doći kući, posebno sada za Uskrsne blagdane.

- Svatko tko u Hrvatsku dolazi iz inozemstva na graničnom prijelazu će dobiti propusnicu koja vrijedi 24 sata i s kojom može doći do adrese na kojoj će sljedećih 14 dana morati biti u samoizolaciji. Dakle, ako netko baš planira doći da bi dva tjedna bio u samoizolaciji naša je preporuka da im je možda bolje da se još neko vrijeme strpe i pričekaju smirivanje situacije – kazao je Bece.

U PGŽ nema novooboljelih, za 1686 ljudi završila samoizolacija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, rekli su u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

Broj oboljelih i dalje je 51, a potvrđena su četiri ozdravljenja. Prema riječima Vladimira Mičevića, ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, broj ozdravljenja uskoro će biti i veći. Dobra vijest je i da se velik broj ljudi, nakon 14 dana, izašao iz samoizolacije, tako da se s 2111 spustio na sadašnjih 425.

Stožer je najavio da će, od sljedećeg tjedna, kao bolnica za hospitalizaciju zaraženih koronaviusom, koji imaju blage simptome, u funkciju biti stavljena Thalassotherapia u Crikvenici, čime će se osloboditi Klinika za infektologiju i zgrada otorinolaringologije u KBC-u Rijeka.

U Šibensko-kninskoj županiji 31 oboljeli od čega 20 na Murteru

Na području Šibensko-kninske županije jedan je novooboljeli od virusa COVID-19, time se broj zaraženih popeo na 31, od čega je 20 oboljelih na otoku Murteru, priopćio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Novozaražena osoba je bliski obiteljski kontakt s otprije zaraženom osobom, naveli su iz Stožera.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 oboljelih od COVID-19, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC Split. Četiri osobe, državljani Hrvatske, su u karanteni.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 348 osoba od kojih je 146 osoba kontakti s oboljelima.

U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su tri dojave o kršenju mjera samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da je jedna osoba kršila navedene mjere.

U Karlovačkoj županiji jedna je novooboljela osoba, iz Duge Rese

U Karlovačkoj županiji u petak je od Covida-19 oboljela još jedna osoba, član obitelji prije oboljele osobe iz Duge Rese, te su dosad u toj županiji zaražene 24 osobe, a 44 osobe koje su s njima bile u kontaktu su pod nadzorom epidemiologa.

Prema današnjem priopćenju Županijskog stožera Civilne zaštite, u vezi s novim slučajem zaraze dobro je to da je zbog prije oboljelog člana obitelji i novooboljeli pacijent bio u samoizolaciji.

U Karlovačkoj županiji dosad su oboljele 24 osobe, jedna je umrla, jedna se liječi u zagrebačkoj Klinici za infektologiju, sedam ih je u karlovačkoj Općoj bolnici, a ostale su na kućnom liječenju u uvjetima izolacije.

Djelatnici karlovačke Policijske uprave u protekla 24 sata utvrdili su sedam pokušaja izlaska iz mjesta prebivališta ili stalnog boravišta bez valjanih propusnica, no nije utvrđeno nijedno kršenje samoizolacije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 3 novoboljela od COVID-19

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su novooboljele osobe od koronavirusa, sve tri su iz Nuštra i članovi obitelji ranije hospitaliziranog pacijenta, a ukupno je u županiji 17 oboljelih, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

S jučerašnjim danom testirano je ukupno 200 osoba, za 19 uzoraka se čeka nalaz. U samoizolaciji na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi se 725 osoba.

U objektima za karantenu nalazi se sedam osoba. COVID-19 ambulante u Vinkovcima, Vukovaru i Županji su imale devet poziva od kojih su šest poziva bili pacijenti bez sumnje, a tri pozivatelja su upućena obiteljskom liječniku.

Opća županijska bolnica Vinkovci i dalje ima šest hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

I dalje su u toj zdravstvenoj ustanovi pozitivna dva liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i tri nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, navode iz Stožera.

Tijekom jučerašnjeg dana na podrućju županije bilo je sedam dojava o kršenju samoizolacije, od čega je utvrđeno tri kršenja mjera.

Zaražena zaposlenica bolnice u Slavonskom Brodu

- Imamo dvije pozitivne osobe, jedan nalaz je stigao sinoć, jedan jutros. Ukupno ih je 10, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković.

Riječ je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi, obje osobe imaju blage simptome. Što se tiče pacijentice, kako potvrđuje Stožer, radi se o zaposlenici bolnice Dr. Josip Benčević, prenosi SB Online.

- Unatrag 24 sata imamo dvije pozitivne osobe na COVID-19, one su u trećem i četvrtom desetljeću života te imaju blage simptome. Od ukupno 10 pacijenata aktivno ih je 9, dok ih je dvoje hospitalizirano u brodskoj bolnici. Jutros je potvrđeno da je na COVID-19 pozitivna prva zdravstvena djelatnica i u tijeku su epidemiološki izvidi o kontaktima, rekao je Josip Samardžić, ravnatelj bolnice Dr. Josip Benčević.

Pacijent koji je potvrđen sinoć je povratnik iz strane zemlje. Iako je apelirano na građane da ne putuju, pojedine će se osobe vraćati te se na njih apelira da se jave svome liječniku i ostanu u samoizolaciji.

- Što se tiče pacijenta koji je potvrđen sinoć, on je povratnik iz jedne strane zemlje. Ta osoba je bila po povratku u Hrvatsku u samoizolaciji, obrađeni su veći kontakti. Nešto kontakata je i s područja drugih županija, pa smo obavijestili o tome naše kolege iz tih županija. Sinoć je ta osoba hospitalizirana te ćemo vidjeti kako će se ta situacija dalje razvijati, rekao je Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, prenosi SB Online.

Nema novih slučajeva koronavirusa u Virovitici

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od COVID-19, izvijestio je u petak na konferenciji za novinare Županijski stožer Civilne zaštite.

- Tijekom jučerašnjeg dana uzeli smo osam uzoraka i svi su negativni što znači da je, s obzirom na okolnosti, epidemiološka situacija i dalje vrlo povoljna. Ukupan broj uzoraka koji smo zaključno s današnjim danom uzeli je 67, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

Precizirao je kako je u petak uzeto devet uzoraka na razini primarne zdravstvene zaštite što je ocijenio dobrim podatkom jer nisu uzeti u bolnici. „U ambulantama opće medicine uzorci se uzimaju osobama s blažim kliničkim slikama, a onima s težim u bolnicama“, objasnio je dr. Venus.

Od devet uzoraka četiri su povezana s dvoje zaraženih osoba.

- S nestrpljenjem čekamo te rezultate jer će nam pokazati trag i odgovoriti na pitanje od koje se osobe oboljeli zarazio ili prenio zarazu ako budu pozitivni, rekao je epidemiolog Venus.

U Virovitičko-podravskoj županiji ukupno je četiri oboljelih.

Međimurje bez novih slučajeva zaraze

U Međimurskoj županiji nema novih slučajeva, što znači da ostaje broj od ukupno dvoje pozitivnih na koronavirus.

>

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:02