SLUČAJ MARKA RADIĆA

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU PREPOLOVIO KAZNU RATNOM ZLOČINCU Osuđen je u BiH pa poslan na izvršenje kazne u Hrvatsku...

 
 Screenshot / YouTube

Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu te je smanjio kaznu nekadašnjem zapovjedniku Hrvatskoga vijeća obrane iz Mostara Marku Radiću sa 27 godina na koliko ga je osudio Sud BiH na 12,5 godina zatvora jer je odbacio kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata.

Kako je u petak izvijestio portal Detektor koji prati procesuiranje ratnih zločina, vlasti BiH su u listopadu udovoljile Radićevom zahtjevu i odobrile nastavak odsluženja kazne u Hrvatskoj. Radića je Sud BiH pravomoćno osudio za ratne zločine nad Bošnjacima na području Mostara navodeći da je bio dio udruženog zločinačkog pothvata.

Detektor je objavio i presliku odluke Županijskog suda u Zagrebu koji je razmatrao prihvaćanje presude Suda BiH te utvrdio kako u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske ne postoje odredbe o UZP-u.

“Radnje počinjenja kaznenog djela pod točkama 2., 3. i 5. izreke strane presude opisane su tako da udovoljavaju utvrđivanju krivnje po osnovi sudjelovanja u tzv. udruženom zločinačkom pothvatu. No, kako taj institut nije svojstven niti kontinentalnom pravu tako ni hrvatskom pravu, opisane radnje nije moguće podvesti pod zakonski opis nekog kaznenog djela”, stoji u presudi Županijskog suda kojom je Radiću preinačena kazna.

Državni ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša ranije je potvrdio kako je odobrio Radićevo izdržavanje kazne u Hrvatskoj na temelju toga što je BiH članica Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, prema kojoj svaka osuđena osoba ima pravo da izrečenu kaznu zatvora ili dio kazne izvršava u državi svoga državljanstva.

"Prema ovoj konvenciji između BiH i drugih država izvrši se godišnje na desetine transfera osuđenih, tako da je u 2017. realiziran 91 transfer osuđenih, dok je u ovoj godini zaprimljen 51 transfer”, naveli su u ministarstvu pravde BiH.

Marko Radić je za vrijeme rata bio zapovjednik Prve Bjelopoljske bojne u sklopu Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prema presudi sudjelovao je u uspostavi zatvora, te je naložio nezakonito uhićenje više bošnjačkih civila. Odgovoran je i za odvođenje muškaraca na prisilni rad, njihovo držanje u brutalnim, ponižavajućim i nehumanim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:20