MJEŠOVITI BRAKOVI

Župnik optužuje paroha da vjernicima ne da krsni list

Zadarski katolički svećenik prijavio je OESS-u paroha jer smatra da uskraćuje vjernicima pravo da promjene vjeru
 Vladimir Ivanov/CROPIX

ZADAR - Iz pravoslavne crkve svetog Ilije u Zadru jako se teško dobije krsni list koji traže vjernici pravoslavne vjere kako bi se mogli vjenčati u Katoličkoj crkvi. Sklapanje braka ne možemo obaviti bez krsnog lista. Bio sam svojedobno u situaciji da sam morao intervenirati preko OESS-a kako svećenik iz crkve svetog Ilije ljudima ne bi uskraćivao njihova prava tako što im ne da krsni list - kaže don Ivica Jurišić, župnik iz Murvice kod Zadra.

Brojne neugodnosti

Kako Katolička crkva priznaje sakramente obavljene u Pravoslavnoj crkvi, kakvo je i krštenje, dovoljno je donijeti potvrdu o krštenju.

- Tada par koji se želi vjenčati, od kojih je jedno pravoslavne, a drugo katoličke vjere, ima dvije mogućnosti: prva je da i nakon vjenčanja svatko ostane pri svojoj vjeri, a druga da uđu u puno zajedništvo Katoličke crkve i oboje postanu katolici. Drugih slučajeva je, doduše, puno više, pa mislim da tu za SPC nastaje problem - rekao je don Jurišić.

- Kada sklapam mješovite brakove, svjedok sam da se iz crkve svetog Ilije jako teško dobije krsni list. Ljudi dožive brojne neugodnosti - kratko je rekao don Emil Bilaver, župnik u zadarskom predjelu Puntamika.

Zadarski paroh Petar Jovanović bio je neodređen kad je riječ o izdavanju krsnih listova, no potvrdio je navode koje je nedavno iznio za beogradski list Večernje novosti, na koje su reagirali mnogi zadarski svećenici.- Nisam rekao, kako se u Novostima navodi, da je lani 95 pravoslavaca povuklo krsne listove iz zadarske crkve svetog Ilije. Krsni listovi su većinom uništeni. No činjenica je da sve manje pravoslavaca dolazi u svetog Iliju, da u cijeloj prošloj godini nisam vjenčao ni jedan par i da sam krstio samo petero djece. A u istom razdoblju imao sam 20 sprovoda - rekao nam je paroh Petar Jovanović.

‘Pritisak sredine’

Rekao je i da je u cijelom Zadru samo šest kuća proslavilo blagdan svetog Jovana Krstitelja.

Zbog želje pojedinih Zadrana pravoslavne vjeroispovijesti da preuzmu krsni list iz svetog Ilije, Večernje novosti zaključuju da će “pritisak i politika hrvatskih vlasti Srbe potpuno izbrisati s popisa stanovnika zadarskog zaleđa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:01