BIZNIS PLAN

Žužul: Svoje sveučilište spojit ću sa zadarskim

Program zajedničkog studija ova dva sveučilišta predavao bi se pod nazivom Međunarodni odnosi i diplomacija

Zagreb - Bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, vlasnik privatnog međunarodnog sveučilišta Dubrovnik (Dubrovnik International University), planira udružiti svoje snage s javno financiranim Sveučilištem u Zadru.

Neracionalno trošenje

Naime, kako doznajemo, na današnjoj redovnoj sjednici Senata zadarskog sveučilišta raspravljat će se o pokretanju zajedničkog diplomskog studijskog programa dvaju sveučilišta pod nazivom Međunarodni odnosi i diplomacija.

Podsjetimo, Međunarodno sveučilište Dubrovnik prvo je privatno sveučilište u Hrvatskoj, a s radom je počelo u rujnu prošle godine. Sveučilište su zajednički osnovali Miomir Žužul, makroekonomist Ante Babić i odvjetnik Neven Cirkveni. U međuvremenu, i Cirkveni i Babić izašli su iz projekta. Neven Cirkveni je u jesen 2009. godine za Jutarnji list izjavio da se sa Žužulom razišao jer je bivši ministar vanjskih poslova “neracionalno trošio novac”. Konkretno, radilo se o tome da je kredit od 2,5 milijuna kuna Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) bio potrošen, a da pritom nisu bile obnovljene prostorije Dominikanskog samostana iz 13. stoljeća, gdje je trebalo biti smješteno sveučilište. U međuvremenu, u ožujku ove godine Žužulu je odobren novi HBOR-ov kredit od milijun kuna. Godina studija na Žužulovu sveučilištu stoji 37.000 kuna, a ono se prema podacima o izboru maturanata nalazi na samom dnu ljestvice interesa. Naime, na dva studija, prema prvom izboru, prijavila su se dva studenta.

Ministarstvo odlučuje

No, čini se da je bivši Sanaderov ministar vanjskih poslova izlaz iz problema u kojima se očito našlo njegovo sveučilište našao u suradnji sa Sveučilištem u Zadru koje se financira iz državnog proračuna. Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru, potvrdila nam je da će se danas na Senatu raspravljati o zajedničkom studijskom programu privatnog i državnog sveučilišta. No, nije nam mogla reći kako bi trebali biti uređeni odnosi između dva sveučilišta dok se ne vidi hoće li Senat uopće prihvatiti spomenuti studijski program.

Ni Miomir Žužul nije bio razgovorljiv. - Obrazovanje nije nikakva tajna, no pričekajte najprije da se dva sveučilišta međusobno dogovore - rekao je Žužul i naglasio da je inicijativa o zajedničkom studiju privatnog i javnog sveučilišta bila uzajmna. Za zajednički studij dvaju sveučilišta, privatnog i javnog, konačnu riječ dat će Ministarstvo znanosti koje izdaje dopusnicu.

Fuchs: Kontrolirat ćemo profesore

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radova Fuchs rekao nam je da je čuo za inicijativu o stvaranju

zajedničkog studija Žužulovog i Sveučilišta u Zadru.

- Privatna i javna sveučilišta mogu surađivati, uostalom ta suradnja već postoji. Naime, profesori s državnih sveučilišta predaju na privatnim sveučilištima i veleučilištima. No, mi ćemo to regulirati da ne bismo imali slučajeve profesora koji drže velik broj kolegija na različitim fakultetima. Ubuduće će se moći držati samo 30 posto predavanja iznad norme - naglasio je Fuchs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:57