MINISTARSTVO BILO PROTIV

‘Ako pomilujete Rimca, to će u javnosti ostaviti mučan dojam’

Komislija za pomilovanje predsjednika Mesića nije poslušala mišljenje Ministarstva pravosuđa
zagreb 150905sinisa rimac sudjenje za pakracku poljanu zupanijski sud u zagrebusnimio damjan tadic-desk-
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske dalo je negativno mišljenje o pomilovanju Siniše Rimca, jednog od osuđenih za ubojstvo Aleksandra Saše Antića u Pakračkoj Poljani i nekažnjenog sudionika likvidacije obitelji Zec. Potvrdio nam je to izvor iz Ministarstva pravosuđa, ali i jedan od članova Komisije za pomilovanja.

Stravična likvidacija obitelji

Naime, predstavnica Ministarstva pravosuđa pred Komisijom za pomilovanje predsjednika Republike detaljno je iznijela razloge zbog kojih Siniša Rimac nipošto nije osoba koju treba pomilovati. Njezini argumenti odnosili su se na mučan dojam koji će Rimčevo pomilovanje ostaviti u javnosti zato što je hrvatski pravni sustav Rimca i ostale pripadnike Merčepove skupine - sudionike jednog od najstravičnijih ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane likvidacijom zagrebačke obitelji Zec - već jednom obilato pomilovao oslobodivši ih odgovornosti za taj stravičan zločin zbog “proceduralnog propusta”.

Iako je mišljenje Ministarstva pravosuđa u postupku predsjedničkog pomilovanja važno, nije i obavezujuće, pa se peteročlana predsjednikova Komisija za pomilovanje složno oglušila o argumente matičnog ministarstva i jednoglasno donijela odluku da je Rimac zaslužio da mu se kazna za ubojstvo Aleksandra Saše Antića u Pakračkoj Poljani s osam smanji na sedam godina. Predsjednik Mesić je odluku svoje komisije prihvatio.

I samo suđenje za Pakračku Poljanu prema ocjeni nepristranih promatrača imalo je sve elemente sudske farse, od optužnice do presude koja je radi spašavanja ugleda suda u zadnji čas pooštrena.

Iako je u Pakračkoj Poljani mučeno i desetine civila srpske nacionalnosti, Rimac i ostali optuženi osuđeni su samo za ubojstvo Aleksandra Saše Antića, jednog od pripadnika Merčepove skupine, te za “protupravno lišavanje slobode” i “protupravno stjecanje imovinske koristi”. Sudbina onih koje su merčepovci protupravno lišili slobode i potom im pokupili zlatninu i devize Županijsko državno tužiteljstvo u Zagrebu nije zanimala.

Nedopustiva poruka

Ono što je Ministarstvu pravosuđa pošlo za rukom u slučaju Petrač, uvjeriti Komisiju za pomilovanje da bi to pomilovanje bila nedopustiva poruka za hrvatski pravni sustav i javnost, nije uspjelo u slučaju Rimac.

Podsjetimo, članovi Komsije za pomilovanje su Neva Šibl, bivša sutkinja Vrhovnog suda, Davor Đanić, liječnik, Šefik Nadarević, književnik, Vladimir Faber, bivši ravnatelj policije, i Branislav Glumac, književnik.

Antića likvidirali jer su sumnjali da je izdajnik

Aleksandra Sašu Antića njegovi su suborci odlučili likvidirati jer su posumnjali da je izdajnik, i to tako što su dvojicu zatočenih Srba, kutinske taksiste Nikolu Peleša i Branka Velagića prisilili da iskopaju grob. Potom su Munib Suljić, Igor Mikola i Siniša Rimac suborca Antića doveli do ruba groba i ustrijelili ga. Malobrojne preživjele žrtve Pakračke Poljane, koje su pozvane kao svjedoci, u tome procesu na zagrebačkom Županijskom sudu imale su napade “amnezije” i nisu se mogle sjetiti ničega što bi ozbiljnije teretilo optužene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:57