LITURGIJA ZA PRAVOSLAVNI USKRS

‘Čuvajte svetinju braka i molite za braću na Kosovu’

 Damjan Tadić/CROPIX

U hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu danas je održana svečana arhijerejska liturgija koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, gospodin Jovan Pavlović, zajedno sa svećenstvom Srpske pravoslavne općine u Zagrebu.

Obraćanje mitropolita

- Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse! - obratio se mitropolit Pavlović tradicionalnim pozdravom pred nekoliko stotina pravoslavnih vjernika koji najveći kršćanski blagdan slave prema julijanskom kalendaru. U svom obraćanju mitropolit Jovan Pavlović posebno je istaknuo važnost temeljnih krćanskih vrijednosti poput obitelji.

Poruka patrijarha

U sklopu liturgije pročitana je i poruka poglavara Srpske pravoslave crkve patrijarha Irineja. Patrijarh je pozvao vjernike da zdravo i trezveno paze na događaje i vrijeme u kojem živimo i da razlikuju dobro od zla, privremeno od vječnog te nepropadljivo od propadljivog. Posebno je pozvao građane da poštuju i čuvaju svetinju braka jer je ona, kako je istaknuo, osnova uzvišene, zdrave i čestite obitelji.

- Neprestano se molimo za braću i sestre na Kosovu i Metohiji, da nikada ne klonu duhom i da ostanu vjerni svojoj pravoslavnoj vjeri na svom i našem pradjedovskom ognjištu - poručio je naposljetku patrijarh Irinej u uskrsnoj poslanici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:45