BIVŠI MINISTAR NA UDARU

‘DRAGAN PRIMORAC SE PREBACIVAO U AUDI DA GA VLADA NE VIDI U TOUAREGU’ Iskazi svjedoka iz optužnice

 Sandra Šimunović/CROPIX

Bivšeg ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca , kako sada stoje stvari, za slučaj nabave luksuznog terenca Touareg osim bivšeg savjetnika Mirka Smoljića, terete još četiri osobe.

Smoljićev iskaz u međuvremenu je postao sporan jer sada i on, ali i Primorac, tvrde da je taj iskaz tužiteljstvo iznudilo ucjenama, pa je Smoljić sudu predao pisanu izjavu u kojoj tvrdi da mu je zagrebačka županijska državna odvjetnica Željka Pokupec prijetila uhićenjem ako ne tereti Primorca. Nakon što je saslušan na sudu, zatraženo je da se njegovi dotadašnji iskazi, u kojima je teretio svojega bivšega šefa, izdvoje kao nazakoniti.

Nagodba za uvjetnu

Sud je to međutim odbio, tvrdeći da su Smoljićevi iskazi uzeti po zakonu, a zadnju riječ imat će Vrhovni sud. No, kada se malo pažljivije analizira optužnica protiv Primorca, ispada da je Smoljićev iskaz samo mali dio argumenata protiv Primorca. Svi ostali okrivljenici, njih troje, priznalo je djelo, a dvije optuženice već su se i nagodile za uvjetnu kaznu.

Problemi s ministrom

Primorčev suoptuženik, Dragutin Funda, bivši ravnatelj Zavoda za norme, koji je nabavio automobil za Primorca, priznao je krivnju te tvrdi da mu je Smoljić prenio Primorčev zahtjev za nabavu Touarega. Tvrdi da nikad nije izravno komunicirao s Primorcem, nego samo preko Smoljića.

Međutim, prema vlastitim riječima, jako se bojao Primorca jer je vidio da su neki u ministarstvu imali probleme.

- Ljudi su znali biti degradirani, proglašeni viškom te im je rečeno da uzmu radne knjižice - tvrdio je Funda u istrazi.

Dogovorena procedura

Sam Smoljić triput je saslušavan te je, prema zapisnicima, zapravo svaki put teretio Primorca, no u prva dva iskaza pokušao je sebe izdvojiti iz nabave automobila. U trećemu Smoljićevom iskazu također je navedeno kako je on osobno vidio kako Primorac ne želi da ga drugi članovi Vlade vide kako se vozi u Touaregu te bi dio puta koristio Touareg, a zatim bi se, po unaprijed dogovorenoj proceduri, prebacivao u svoj službeni Audi A6 kojim bi upravljao njegov drugi vozač.

Priču o Primorčevom preskakanju iz vozila u vozilo potvrdio je i vozač Predrag Topolovec, koji je rekao kako se ministar nije želio pokazivati u tom automobilu po Zagrebu pa ga je u njemu vozio isključivo izvan grada, kao i da se terenac nikad nije smio parkirati pred Ministarstvom. Vozač tvrdi da ga je Primorac, dok ga je jednom vozio na obljetnicu Oluje u Knin, zatražio da vozilo parkira na crpki pokraj autoceste gdje je po njega došao poduzetnik Mladen Kasalo svojim BMW-om.

Prelazak granice

Vozač je ispričao i da su na zahtjev ministra Touareg opremili policijskim plavim bljeskalicama, premda je to bilo protuazkonito.

Primorac nam je, pak, rekao da terenac uopće nije skrivao jer je prilikom svakoga prelaska granice MUP-u bio najavljen tip vozila.

- Mi ćemo ustrajati do kraja u utvrđivanju istine i nema šanse da oni koji čine kaznena djela za njih ne odgovaraju, makar oni bili iz DORH-a - kaže Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:57